entr
  • instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Linkedin
Logo
MENUMENU
  • HABERLER
  • MAKALELER
    • DERİN BAKIŞ
    • BİLGİ FABRİKALARI
  • VİDEOLAR
    • 1 DAKİKADA BİLİM
    • BİLİM 101
    • SÖYLEŞİLER
  • KUCAST
  • PsiKUloji
  • ScienceKuorner
  • BİLİM DALLARI
      • Adli Tıp
      • Antropoloji
      • Antropoloji; Sosyoloji
      • Arkeoloji
      • Astronomi
      • Beslenme
      • Bilişim
      • Bilişsellik
      • Biyoloji
      • Çevre/iklim
      • Dilbilim
      • Ekonomi
      • Enerji
      • Evrim
      • Felsefe
      • Fizik
      • Genetik
      • Gökbilim
      • Hukuk
      • Jeoloji
      • Kimya
      • Kozmoloji
      • Malzeme Bilimi
      • Matematik
      • Meteoroloji
      • Mühendislik
      • Nöroloji
      • Paleoantropoloji
      • Paleontoloji
      • Felsefe
      • Fizik
      • Siyaset Bilimi
      • Populasyon
      • Psikoloji
      • Siyaset Bilimi
      • Sosyoloji
      • Spor
      • Tarih
      • Teknoloji
      • Tıp
  • aKUstik
  • İNFOGRAFİK
MENUMENU
  • HABERLER
  • MAKALELER
    • DERİN BAKIŞ
    • BİLGİ FABRİKALARI
  • VİDEOLAR
    • 1 DAKİKADA BİLİM
    • BİLİM 101
    • SÖYLEŞİLER
  • KUCAST
  • PsiKUloji
  • ScienceKuorner
  • BİLİM DALLARI
      • Adli Tıp
      • Antropoloji
      • Antropoloji; Sosyoloji
      • Arkeoloji
      • Astronomi
      • Beslenme
      • Bilişim
      • Bilişsellik
      • Biyoloji
      • Çevre/iklim
      • Dilbilim
      • Ekonomi
      • Enerji
      • Evrim
      • Felsefe
      • Fizik
      • Genetik
      • Gökbilim
      • Hukuk
      • Jeoloji
      • Kimya
      • Kozmoloji
      • Malzeme Bilimi
      • Matematik
      • Meteoroloji
      • Mühendislik
      • Nöroloji
      • Paleoantropoloji
      • Paleontoloji
      • Felsefe
      • Fizik
      • Siyaset Bilimi
      • Populasyon
      • Psikoloji
      • Siyaset Bilimi
      • Sosyoloji
      • Spor
      • Tarih
      • Teknoloji
      • Tıp
  • aKUstik
  • İNFOGRAFİK
Skip to content
Homepage ARTICLES Bir de Buradan Bak
#
0 likes2,093 views

Bir de Buradan Bak

Author Özge Üstündağ Ocak 17, 2017
Bilim Dalları
Psikoloji
Etiketler
bakış açısı,duygu,kaliteli yaşam,mood,mutluluk,zihin

Mutlu Olmak için Bakış Açınızı Değiştirmek Yeterli mi?

“Her şey olaylara, nesnelere nasıl baktığımızla alakalıdır; onların gerçekte ne olduklarıyla değil.”

                                                                                                                             – Carl Jung

Mutluluğu nasıl tanımlarsın?

Dünyaya bakış açını değiştirmek seni mutlu etmeye yeter mi?

 

Değiştirebilir misin?

Karşılaştığımız olumsuz olaylar hakkında perspektifimizi değiştirerek içimizi rahatlatılamaya çalışabiliriz. Hatta, olayları gündelik yaşamda tehdit yaratmayan durumlar olarak değerlendirmeye yarayan bazı bilişsel teknikler bile var. Buradaki ana fikir, bakış açısını değiştirmenin mutluluğu da etkileyebilecek olması. Fakat bu zihinsel tekniklikleri kullanmanın yolu, olayların ne zaman kontrol edilebilir, ne zaman edilemez olduğuyla ilgili.

Avustralya Katolik Üniversitesi’nden Simon J. Haines ve ekibi tarafından yapılan araştırma sonuçları bir olayı “zararsız” olarak yeniden değerlendirmenin, olay kontrol edilebilirse işe yarayabileceğini gösteriyor. California Berkeley Üniversitesi portalı Greater Good Science Center yazarlarından Kira M. Newman’ın çalışmayla ilgili makalesinde anlattıklarına göre, araştırmaya katılanların mutlu hissetmelerini sağlayan, sadece yeniden değerlendirme metodunu kullanmış olmaları değildi. Çalışma bulguları, kendini iyi hissedenlerin bu metodu kontrol edemedikleri ortamlarda daha sık kullandıklarını gösterdi. Bir başka deyişle, olumsuz bir olayı olumluya çevirmek her ortamda işe yaramayabilir.

Örneğin, sınavdan düşük not aldığınızı ancak o sınav sırasında bir yangın tatbikatı olduğunu hayal edin. Düşük notu kendi yetersiz çalışmanıza değil de, tatbikat yüzünden dağılan dikkatinize yormanız olası elbette.

Diğer yandan sınav sorularını zor bulduğunuzu ve düşük not aldığınızı varsayın. Fakat bu sefer düşük notu sınavın zorluğuna yordunuz.

Yukarıdaki örnekleri birbirinden ayıran şey ne kadar kontrol edilebilir oldukları. Tam sınav anında birden bire tatbikat olacağını önceden bilemezdiniz. Oysa ikinci senaryoyla ilgili olarak çalışma tekniklerinizi gözden geçirebilirdiniz. Yani sonucu kontrol edebilirdiniz.

Şöyle ki, iki durumda da kullanılan teknik birbirine benziyordu: Düşük notun sebebi dış etkenlere dayandırıldı. Belki bu sonucu kendi dışınızda bir etkenle ilintilendirmek kısa süreliğine içinizi rahatlatabilir ve onu zararsızlaştırabilir, ancak uzun vadede de faydalı olur mu? Başınıza gelebilecek her olumsuz olayda, olayın dış etkenlerden kaynaklandığını düşünmek sizi mutlu eder mi?

Mutluluk hem çok basit hem çok karmaşık

Bakış açısını daha “iyisi”yle değiştirmek insanların kendilerini iyi hissedecekleri anlamına gelmiyor. Kişilik ve çevresel faktörler insanların davranışlarını ve bunların sonuçlarını değerlendirmede etkili oluyor. Simon J. Haines ve ekibinin araştırması zor durumları objektif şekilde analiz etmek ve (gerekiyorsa) iyileştirmek için neye ihtiyaç duyulduğunu anlayabilmek için belli başlı bazı becerileri geliştirmenin önemli olduğunu hatırlatıyor.

Olumsuz durumlar karşısında kendinizi iyi hissettirmek için siz neler yaparsınız?

 

REFERENCES

  • 1. http://greatergood.berkeley.edu/article/item/should_we_always_look_for_silver_linings/success

Yazı dolaşımı

Önceki Önceki 2016’nın İlginç Keşifleri
Sonraki Sonraki Kaygıyla Baş Edebilirsiniz

E-Mail Listemize Katılın

Tel: +90 212 338 10 00

Rumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer İstanbul Türkiye

E-Posta: kurious@ku.edu.tr


Logo
Herkes İçin Bilim
  • instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Linkedin

Yazarımız Olun

BİLİM OKURYAZARI bir toplum hedefine katkı yapmak için oluşturduğumuz bu siteye siz de ortak olmak, uğraşımızı, misyonumuzu paylaşmak istemez misiniz?

  • Künye
  • İletişim
© Copyright 2019, Koç University