#

Kanalizasyonda Akan Altın, Gümüş

Bilim Dalları

ABD’de yapılan bir araştırma, atık arıtma tesislerinde filtrasyon işlemlerinden sonra geride kalan yarı katı gübrenin her tonunda yüzlerce dolar değerinde metal bulunduğunu ortaya koydu. Evsel atığın yanı sıra fabrika deşarjlarını da toplayan kanalizasyon şebekesiyle arıtma tesislerine iletilen kent atığından ayıklanacak değerli madenler, 1 milyon nüfuslu bir kent için yılda milyonlarca dolarlık bir gelir anlamına geliyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, ülke genelinde topladıkları işlemden geçmiş (mikroptan arındırılmış, tarlalarda gübre olarak kullanılabilecek) atık örneklerini, kütle spektrometresiyle incelemişler. Bu yöntemle, çok sıcak bir plazma içine alınan örneklerdeki değişik elementler belirlenebiliyor.

Sonuçta, 1 milyon nüfuslu bir kentte bir yıl içinde toplanan işlenmiş atığın 13 milyon dolar değerinde metal içerdiği ortaya çıkmış. Araştırmacıların Environmental Science & Technology dergisinde yayımladıkları bulgulara göre bu içeriğin 2,6 milyon dolarlık kısmını altın ve gümüş oluşturuyor.

Japonya’da, çevresinde ileri teknolojide ekipman üreten birçok fabrikanın yer aldığı Suwa kentindeki bir atık işleme tesisinde, yakılan işlenmiş atıktan ton başına 2 kg altın elde edilmeye başlanmış. Bu miktar, birçok altın madenindeki ortalama verimin üzerinde.

REFERENCES

  • 1. “Sewage sludge could contain millions of dollars worth of gold”, Science Online, 16 Ocak 2015