#

Küresel Isınma Uçakların Havalanmasını Zorlaştıracak

Bilim Dalları

Uçak yolculuğunu seviyorsunuz,ama uymak zorunda olduğunuz ve giderek ağırlaşan kurallar canınızı sıkıyor: Şu kadar saat önce check-in, onu taşıyamazsın, bunu bulunduramazsın; kemerini çıkar, X-ray cihazından geç; olmadı bir daha geç; ertelenen kalkış saatleri, bavulunu aç vs. vs. Siz siz olun, fazla mırın kırın etmeyin. Çünkü ileride yolcuları bekleyen sürprizler, “Sizi maalesef uçağa alamayacağız” ya da “Bagajınızın yarısını bırakın” biçiminde olacak. Kabahati hava yolu şirketleri ya da havaalanı yönetimlerinde aramayın. Suçlu aynada bize bakıyor: Yaşam tarzımızı değiştiremediğimiz için hızlanan küresel ısınma.

Amerikalı araştırmacılarca yapılan bir çalışmada, ısınan havanın yoğunluğunun azalacağına vurgu yapılarak, bunun uçakların kanatlarındaki kalkış kuvvetini azaltacağı belirtiliyor. Günümüzün ağır yolcu jetlerinin pistte hızlanması daha zor olduğundan, sıcak havalarda havalanmak için gereken asgari hıza ulaşabilmek için daha uzun pistlere gereksinimleri olacak. Pistler yeterli uzunlukta olmadığındaysa, uçakların yüklerini azaltmaları zorunlu hale geliyor.

Araştırmacılar, çalışmada bir iklim modellemesinden yola çıkarak ABD’nin en işlek havaalanlarından dördünün (Phoenix, New York, Washington, Denver) gelecekteki yaz aylarındaki hava sıcaklığı projeksiyonlarını yapmışlar. Ardından da bunları, örnek olarak seçtikleri Boeing 737-800 yolcu uçağı için halen bu havaalanlarında zaman zaman uygulanan ağırlık kısıtlamalarını gerektiren hava sıcaklık eşikleriyle karşılaştırmışlar. Varılan sonuç, gelecekte bu havalanlarında ağırlık kısıtlamasını zorunlu kılan günlerin sayısının yüzde 50 ile 200 arasında artacağı.

Ancak, rezervasyonlarınızı iptal ettirmek için aceleye gerek yok: Sözü edilen gelecek, 2050 ile 2070 arasındaki dönemi kapsıyor. Yani sürprizlere alışması gerekenler torunlarınız. Tabii, o zamana kadar gelişecek havacılık teknolojisi, daha güçlü motorlar ve daha hafif gövdelerle bu sorunun üstesinden gelmezse.

REFERENCES

  • 1. “Warming world could make it harder for planes to take off”, Science, 25 Kasım 2014