#

Kalp Atışları Tespit Edildi

Bilim Dalları
Etiketler

Tolkien yalnız değil; birçoğumuz ormanda gezinirken ağaçların uyanık ve hareket halinde olduklarını hissederiz. Haksız da sayılmayız, zira dallarını su ve şeker dolaşımı için gecede birkaç kez kaldırıp indirdikleri kanıtlandı.
Bitkiler, fotosentez yoluyla temel yapı bloğu olan glikoz üretebilmek için suya ihtiyaç duyar. Ağaçlar için bu, köklerden yapraklara su çekmek anlamına gelir. Bizler bunun gündüz saatlerinde gerçekleştiğini öğrenmiştik; oysa yeni bir çalışma, durumun daha karmaşık olduğunu gösteriyor.
Lazerle nabız ölçümü
Danimarka Aarhus Üniversitesi'nden Dr. András Zlinszky, 22 ağaç ve çalı türünün dal ve yapraklarının kesin yerini ölçmek için bir lazer tarama tekniği kullanarak beklenmedik bir hareket döngüsü keşfetti: "Önceden bilinmeyen bir periyodik hareketi, 2 ila 6 saatlik döngüler arasında 1 cm’ye kadar hareketlenmeyi tespit ettik" dedi. “Hareket, bitkilerin içindeki su basıncındaki değişimlerle ilgili olmalı ve bu da bir ağacın pompalama yaptığı anlamına gelir. Su transferi, daha önce düşündüğümüz gibi, bir sabit durum faaliyeti değilmiş.”
Kalp atışları öyle yavaş ki…
Uzmanlar, belli türden ağaçların dallarını 10 cm'ye kadar alçaltabildiğini; güneşin doğuşuyla yeniden kaldırabildiklerini daha önce tespit etmişlerdi ancak bu hareketlerin aşırı yavaş olmakla birlikte aslında çok yaygın olduğunu henüz keşfetmiş bulunuyorlar. 
Plant Signaling & Behavior dergisinde yayımlanan bu çalışma, ağaçların gizli bir hayatları olduğunu, kaynaklarını paylaşabildiklerini ve mesajlar iletebildiklerini gösteren büyüyen literatürün devamı niteliğinde…

 

REFERENCES

  • 1. http://www.iflscience.com/plants-and-animals/it-turns-out-that-trees-have-a-heartbeat-too/