#

Tatil Dünya’ya İyi Gelmiyor

Bilim Dalları
Etiketler

“Ama bana çok iyi geliyor” diyebilirsiniz… Ancak, turizmin karbon ayak izinin daha önce hesaplanandan sekiz kat fazla olduğu, yani dünya sera gazı salımının 12’de birine denk geldiği ortaya çıktı. Bir de böyle düşünün.

Önceki analizler, sadece uçak yolculuğunu içeren karbondioksit salımları dahil edilerek yapılmıştı. Ancak işin içine oteller, havalimanları, turizm kaynaklı yeme içme ve hediyelik eşya üretimi gibi değerler girince, gezegeni ısıtan karbon salımları hesapları uçuşa geçiyor.

160 ülkeden toplanan verilere bakınca, küresel turizmin 2013 yılı sera gazı salımının faturasının 4,5 milyar ton karbondioksit ile ya da o yılın küresel salımının yüzde 8’i ile eşdeğer olduğu görülüyor. Uçak yolculuğu ise bu toplamın sadece yüzde 12’sini oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu, küresel turizmin karbon ayak izini azaltmak için daha önce iki yol önermişti: Gezginler ve turistler evlerine en yakın seyahat rotasını seçmeli ve toplu taşımayı daha sık kullanmalı. Hükümetler de turizm tedarikçilerinin enerji verimliliğini artırmaları için daha fazla teşvik vermeli. Bugün itibariyle her iki yaklaşımın da pek başarılı olamadığı anlaşılıyor.

Alışkanlıklarımızda bir değişiklik olmazsa ve küresel ekonomi beklenen büyüme hedefine ulaşırsa, araştırmacılar küresel turizmin karbon ayak izinin 2025 gibi yakın bir zamanda en az yüzde 40 artacağını tahmin ediyor.

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencemag.org/news/2018/05/tourism-eight-times-worse-planet-previously-believed
  • 2. https://www.nature.com/articles/s41558-018-0141-x