#

Rüyalarını Hatırlamak İsteyen?

Bilim Dalları
Etiketler

Ortalama bir insan, hayatının altı yılını rüya görerek geçiriyor ve söylendiğine B6 vitamini bu süre boyunca yaşadıklarımızı hatırlamamıza katkıda bulunabilir.

B vitaminlerinin öğrenmeyi ve belleği desteklediği, ruh halini iyileştirdiği, serotonin gibi nörotransmitterlerin oluşmasını sağladığı, DNA üretimine ve onarımına yardım ettiği yıllardır okuyup geçtiğimiz bilgiler arasında. Fakat B6'nın rüyalarla ilişkisi, böyle çeşitli ve kalabalık bir grup üzerinde ilk kez incelendi. En azından Adelaide Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın yazarı Dr. Denholm Aspy'ye göre.
5 günlük deneme süresi
Araştırmaya katılan 100 kişiden bir grup katılımcıya art arda 5 gün boyunca uykudan hemen önce 240 mg. B6 vitamini verildi. Katılımcıların birçoğu vitaminleri almadan önce rüyalarını hatırlayamadıklarını söylerken, 5. günün sonunda rüyaların gitgide netleştiğini söyledi.
Her gece 2 saat
Dr. Aspy, zihnimizin her gece en az iki saat başıboş gezindiğini ve bu süreçte yaşadıklarımızı gerçek hayat gibi algıladığımızdan söz ediyor. Dahası bu rüyaların, kontrol edildiklerinde hayatımıza müthiş bir eğlence, keyif hatta fayda katabileceğini ekliyor. Hastaları arasındaki bir sanatçının rüyalarında hayali sanat müzelerini ziyaret edip bilinçaltından ilham almasını, mimar olan bir diğerinin, kendi tasarladığı yapıların doğal ölçekli modellerinin içinde gezinebilmesini örnek veriyor.
Berrak rüyalar problem çözücü
Dr. Aspy rüya görenin, rüya gördüğünü bildiği “berrak” (lüsid) rüyaların birçok problemin çözümünü üstlenebileceği kanısında. Berrak rüya görmenin öğrenilebilen bir teknik olduğunu ileri süren Aspy, B6 vitamininin rüyaları anımsamada büyük rol oynadığını belirtiyor. Rüyaları anımsamak ise kâbuslara son verme, fobileri ortadan kaldırma, yaratıcı problem çözme, motor becerileri geliştirme, hatta fiziksel travmaların üstesinden gelme konularında yardımcı olabiliyormuş.
B6 zengini besinler
Neyse ki, B6 birçok yiyecekte bulunuyor. Tam buğday ürünler, muz ve avokado gibi meyveler, ıspanak ve patates gibi sebzelerin yanı sıra süt, peynir, yumurta, kırmızı et, ciğer ve balık vitamin B6 açısından zengin.
Perceptual and Motor Skills dergisinin sitesinde yayınlanan araştırmanın bir sonraki ayağı ise, B6 vitamininin etkisinin, yalnızca yeterli dozu alamayan kişilerde görülüp görülmediğini açıklığa kavuşturmak olacak. Zira durum buysa, zaman içinde etkisini kaybetmesi mümkün. 

 

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180427100258.htm