#

Vizonlarda Virüs Mutasyonu

Bilim Dalları
Etiketler

Dünya, koronavirüs salgınının şiddetlenmesiyle yeniden bir kapanış dönemine girmişken, Danimarka’dan gelen bir haber endişeleri artırdı. Kaynaklara göre, kürk üretimi için kullanılan vizon çiftliklerine bulaşan koronavirüs, detayları henüz belli olmayan yeni bir mutasyona uğrayarak tekrar insanlara sıçradı. Bu aşamada yaklaşık 200 kişinin bu yeni mutasyona sahip virüsten etkilendiği belirtiliyor. Danimarka yönetimi, tüm vizon çiftliklerinin kapatılması kararı alarak ülkede kısmi bir karantina uygulamasına geçmişken, Dünya Sağlık Örgütü de raporların endişe verici olduğunu, fakat bu gelişmenin aşı ve tedavi çalışmalarına nasıl bir etkisi olacağının henüz bilinmediğini belirtti.

Danimarkalı bilim insanları, özellikle 12 kişide teşhis edilen ve ‘‘cluster 5’’ adı verilen yeni varayantın, daha önce gözlemlenmemiş mutasyon kombinasyonları taşıdığını tespit etti. 7 ile 79 yaş arasındaki bu vakaların tümü, Danimarka’nın Kuzey Jutland Bölgesi’nden. Koronavirüsün, insan taşıyıcılardan vizonlara bulaştığı ve vizon popülasyonları arasında mutasyona uğrayarak yeniden insanlara geçtiği düşünülüyor.

Danimarka, Dünya’nın en büyük vizon kürk ithalatçısı. Raporlara göre, ülkedeki 1139 vizon çiftliğinden 207’sinde, yeni koronavirüs mutasyonu tespit edilmiş. Danimarka dışında, ABD, Hollanda, İspanya, İsveç ve İtalya’daki vizon çiftliklerinde de SARS-CoV-2 tespit edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Hayvan Sağlığı Birimi’ne bildirilmiş.

Bu gelişmelerle birlikte, Danimarka’daki çiftliklerde kürk amaçlı üretilen 17 milyona yakın vizonun bertaraf edilmesi, yani öldürülmesi planlanıyor. Başbakan Mette Frederiksen, ‘‘Halkımızın sağlığı için taşıdığımız büyük sorumluluğun yanı sıra, bu yeni gelişmelerle birlikte diğer Dünya halklarına karşı daha da büyük bir sorumluluk altında olduğumuz gerçeğini inkâr edemeyiz’’ diyor.

Bu tip bir mutasyonun en tedirgin edici özelliği ise, söz konusu 12 hastada gözlendiği üzere, koruyucu antikorlardan fazla etkilenmemesi. Bunun anlamı, tüm Dünya’da yürütülen güncel koronavirüs aşı çalışmaları olumlu sonuç verse de, benzer bir mutasyonun bu aşıya karşı bağışık olma ihtimali. Dünya Sağlık Örgütü bu doğrultuda bir alarm henüz vermedi, fakat durumla ilgili daha net değerlendirmeler yapılabilmesi için yeni mutsyona dair epidemiyolojik, virolojik ve tam genom dizilimi bilgilerinin tüm ülkeler ve çalışma gruplarıyla paylaşılması gerektiğini belirtiyor.

Fransız araştırma enstitüsü Cirad’dan epidemiyoloji uzmanı Dr. Marisa Peyre, durumu şöyle açıklıyor: ‘‘Virüs, hayvanlar arasındaki her sıçramada değişiyor ve şu anda insanlar arasında dolaşan türe kıyasla büyük bir değişim geçirir ise, yakın zamanda geliştirilebilecek herhangi bir aşı veya tedavinin etkisini kaybedeceği söylenebilir… Eğer mutasyon, şu anda aşı çalışmalarının odağındaki bir proteinde gerçekleşirse, vizonlardan insanlara bulaşacak virüsün, bu insanlar aşılanmış olsa dahi, yeniden yayılmaya başlaması söz konusu.’’

REFERENCES

  • 1. https://www.bbc.com/news/science-environment-54842643
  • 2. https://futurism.com/neoscope/mutated-covid-mink-humans-denmark
  • 3. https://www.who.int/csr/don/06-november-2020-mink-associated-sars-cov2-denmark/en/