#

Uzay İstasyonunda Misafir Odası

Bilim Dalları
Etiketler

NASA, uluslararası uzay istasyonuna (ISS), özel araştırmalarda kullanılması amacıyla, yaşanabilir ticari bir modül eklemeye karar verdi.

27 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada NASA, yörünge laboratuvarına bağlanacak en az bir yaşanabilir özel modül inşa etmek için Houston merkezli Axiom Space şirketini seçtiğini bildirdi.

NASA, Axiom modülünün, alçak Dünya yörüngesinden (Low Earth Orbit – LEO) başlayarak ilerleyen zamanda ISS’in ötesine uzanan dünya dışı bir ekonominin büyümesine yardımcı olmasını umuyor.

Axiom’un uzayda ticari alan noktası geliştirme çalışmaları, NASA’nın düşük Dünya yörüngesinde astronot eğitimi, bilimsel araştırma ve teknoloji gösterileri için uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılaması açısından da kritik bir adım olarak görülüyor.

Axiom modülünün fırlatılması için 2024’ün ikinci yarısı hedefleniyor. Modül sekiz mürettebata yaşam alanı sağlayacak ve her özel yatak, Dünya’nın mükemmel manzarasına ve yüksek bant genişliğinde iletişime sahip yuva benzeri bir kabin olarak planlanacak.

Axiom’un ticari modülü sadece bir başlangıç. Şirket, ISS’den görevi devralabilecek başka bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor. Buna Axiom İstasyonu diyorlar ve bu modül sadece ilk kısmı. Zamanla birincisine başka modüller eklemeyi ve daha sonra ISS emekli olduğunda ISS’ten ayırmayı planlıyorlar. Aslında, istasyon şu anda sadece 2024’e kadar finanse edilmiş durumda ve önümüzdeki yıllarda Axiom dışında başka şirketlerin de kendi uzay istasyonlarını kurmak istedikleri bildiriliyor.

NASA, kendi altyapılarını inşa etmeye gücü yetemeyen ülkelerden uzaya erişim talebi geldiğini ve kendi astronotlarını uzaya göndermek isteyen bir düzineden fazla ülke olduğunu söylüyor. Bu isteğin arkasında hem bilimsel hem de ticari nedenler var, ancak talep var ve NASA’ya göre bu ihtiyaç zamanla daha da büyüyecek.

REFERENCES

  • 1. https://spacenews.com/nasa-selects-axiom-space-to-build-commercial-space-station-module/
  • 2. https://www.universetoday.com/144791/nasa-is-going-to-add-a-commercial-module-to-the-space-station/