#

Güneş’in Yüzü

Bilim Dalları
Etiketler

Dünyamız ve bu gezegendeki hayatımız için en önemli yıldız olan Güneş’in bugüne kadarki en detaylı ve net fotoğrafı çekildi.

NSF’nin (National Science Foundation – Ulusal Bilim Vakfı) Inouye Güneş Teleskobu’ndan alınan bu ilk görüntüler, Güneş’in yüzeyinin, bilim insanları için önemli ayrıntılar sağlayabilecek detayları önümüze seriyor.

Görüntü, tüm Güneş’i kaplayan çalkantılı bir “kaynama” plazması modelini gösteriyor. Her biri Türkiye büyüklüğünde olan hücre benzeri yapılar, ısıyı Güneş’in içinden yüzeyine taşıyan şiddetli hareketlerin sonucudur. Sıcak güneş plazması “hücrelerin” parlak merkezlerinde yükselir, soğur ve konveksiyon olarak bilinen bir süreçte, hücrelerin etrafında görülen karanlık sınırlarda yüzeyin altına düşer.

Gökbilimciler, Güneş’in bu tür detaylı ve net görüntülerini elde ederek, uzay iklimindeki ani değişiklikleri tahmin edebilmeleri için bu süreci anlamalarını geliştirmeyi umuyorlar.

“Uzay iklimi” terimi genellikle, Güneş’teki koşullara; Güneş rüzgârı ve Dünya’nın manyetosferi, iyonosferi ve termosferi içindeki, uzay kaynaklı ve yer tabanlı teknolojik sistemlerin performansını ve güvenilirliğini etkileyebilen ve insan hayatını veya sağlığını tehlikeye sokabilecek durumlara işaret eder.

Gökbilimciler, Güneş’in plazmasının hareketinin, Güneş’in manyetik alan çizgilerinin bükülmesine ve karışmasına neden olmaları nedeniyle güneş fırtınalarının kaynağı olduğunu belirlediler. Bu yüzden Güneş’in manyetik alanını ölçmek ve karakterize etmek, potansiyel olarak zararlı güneş aktivitesinin nedenlerini belirlemek için çok önemlidir.

Bu yüzden bu görüntüleri alan Hawaii Maui adasındaki Inouye Güneş Teleskobu büyük önem taşıyor. Bu 4 metre çapındaki, Dünya’nın en büyük güneş teleskobunun yapım süreci ilerledikçe, cihazlarının çoğu çevrimiçi olmaya başlayacak ve yıldızımızda olup bitenlere ışık tutma yeteneğini artıracak.

REFERENCES

  • 1. https://www.nsf.gov/news/news_images.jsp?cntn_id=299908&org=NSF
  • 2. https://phys.org/news/2020-01-nsf-solar-telescope-images-sun.html