#

Uzay Asansörü

Bilim Dalları
Etiketler

Uzay asansörü teknolojisini denemek üzere bir çift minik uydu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi.

22 Eylül‘de Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), STARS-Me (Space Tethered Autonomous Robotic Satellite – Mini elevator [Uzayda Bağlı Otonom Robot Uydu – mini asansör]) deneyini taşıyan bir roketi Tanegashima adasından yörüngeye gönderdi.

İleride inşa edilmesi planlanan uzay asansörünün küçük bir benzeri olan deney iki adet 10cm³’lük uydu ve arasındaki 10 metrelik kabloda gidip gelecek küçük bir robotik cihazdan oluşuyor.

Tam boyutlu bir uzay asansörü, eğer inşa edilirse, kargo ve astronotları yörüngedeki uzay istasyonlarına, roketlere göre çok daha ucuz ve etkin olarak taşıyabilecek. Bilim insanları 1800’lerden beri böyle bir uzay asansörünün hayalini kursa da, bu fikir şimdiye kadar bir bilim kurgu öğesi olarak kaldı. Yine de Obayashi Corporation adlı şirket 2050 yılına kadar böyle bir asansörü hizmete sokmayı planlıyor. Tasarım fikri, bir ucu okyanusta yüzen Dünya istasyonuna diğer ucu ise bir uzay istasyonuna bağlı 96.000 km uzunluğunda karbon nanotüp kablo üzerinde hareket eden 100 tonluk kabinler inşa edilmesini içeriyor. Şirket “günümüz teknolojisi bu fikri gerçekleştirmek için yetersiz, ancak planımız gerçekçi” şeklinde açıklama yaptı.

Eğer Stars-Me deneyi başarılı olursa bu vizyon gerçeğe bir adım daha yaklaşmış olacak.

REFERENCES

  • 1. https://www.cnet.com/news/japans-mini-space-elevator-goes-to-space/
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/japan-has-launched-miniature-space-elevator
  • 3. https://www.obayashi.co.jp/en/news/detail/the_space_elevator_construction_concept.html