#

Uyumlu Beyinler

Science Fields
Tags

Bir bebekle oyun oynarken onun nasıl da sizin agularınıza ve “bebekçe” konuşmanıza tepki verdiğini hiç düşündünüz mü?

Princeton Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bebek ve yetişkin beyinlerinin oyun oynarken birbirleri ile senkronize olduğunu araştırmış. 

Araştırmacılardan Dr. Elise Piazza, Prof. Dr. Uri Hasson ve ekibi yeni geliştirdikleri ikili-beyin nörogörüntüleme sistemi olan fNIRS (Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi) ile yetişkin ve bebek beyinleri arasındaki nöral uyumu test ettiler. Geliştirdikleri bu yeni sistemle araştırmacılar, bebek ve yetişkin beyinlerindeki nöral aktivitenin bir göstergesi olarak kandaki oksijenlenmeyi güvenli bir şekilde gerçek-zamanlı iletişim anında kaydedebildiler.   

Bu araştırma için sadece bir yetişkin 9-15 aylık bebeklerle zaman geçirdi. Araştırmanın deney grubu için, yetişkin kişi beş dakika boyunca bebeklerle oynayıp, şarkı söyledi ve onlara kitap okudu. Kontrol grubunda ise bebek, bir bakım verenle birlikte sessizce oynarken, yetişkin kişi başka bir yetişkine hikȃye anlattı.   

Araştırmacılar fNIRS başlıklarının tahmin yürütme, konuşma ve kendini başkalarının yerine koyabilme gibi fonksiyonlarla ilgili olan 57 beyin kanalından bilgi topladığını belirttiler. Çalışma bulguları bebek ve yetişkin beyinlerinin yüz yüze konuşma sırasında birbiriyle uyumlandığını gösterdi. Ancak, bu uyum yetişkin, bebekle iletişimini kestiğinde bozuldu. 

Araştırmacılar, beyinler uyumluyken prefrontal kortekste güçlü bir eşleşmeye rastladılar. Prefrontal korteks bir CEO’yu andırarak, öğrenme, planlama ve mantık yürütme gibi üst seviye beyin fonksiyonlarıyla ilgilidir. Ancak bir yandan bu bulgu Dr. Hasson ve ekibine özellikle şaşırtıcı geldi çünkü prefrontal korteksin bebeklik çağındaki çocuklarda tam olarak gelişmediği düşünülüyor.   

Ek olarak, araştırma ekibi bebeklerin yetişkini birkaç saniye önceden yönlendirdiğini de belirtti. Bu bulgu bebeklerin yetişkinden gelen bilgiyi aktif olarak işlediklerini ve pasif bilgi alıcısı olmadıklarını ortaya koyuyor. 

Elise Piazza’ya göre, bebekle yetişkin iletişim kurduklarında aralarında bir geri bildirim döngüsü oluşuyor. Piazza şöyle ekliyor, “Yetişkin beyni bebeklerin ne zaman gülümseyeceğini tahmin ediyordu, bebeklerin beyinleri yetişkinin ne zaman bebek gibi konuşacağını önceden bekliyordu ve iki beyin de eş zamanlı olarak göz temasını ve oyuncaklara verilen dikkati takip etti.” 

Araştırmacılar bir sonraki aşamada okul öncesi eğitimde çocukların dil gelişimini araştırmak için kolları sıvadılar. 

REFERENCES

  • 1. Piazza, A. E., Hasenfratz, L., Hasson, U., & Lew-Williams, C. (2019). Infant and adult brains are coupled to the dynamics of natural communication. Psychological Science, 31, 6-17.
  • 2. https://doi.org/10.1177/0956797619878698
  • 3. https://www.princeton.edu/news/2020/01/09/baby-and-adult-brains-sync-during-play-finds-princeton-baby-lab
  • 4. https://www.youtube.com/watch?v=FDhlOovaGrI