#

Telefonda idrar enerjisi

Bilim Dalları

Teknoloji cep telefonunuza yeni bir güç kaynağı sunuyor. Artık dağda bayırda piriz aramanıza gerek yok. Güç kaynağı bol ve ucuz: kendi idrarınız!

 Bristol’daki Batı İngiltere Üniversitesi araştırmacılarınca geliştirilen teknikle insan idrarının kullanıldığı yakıt hücreleri, cep telefonlarını şarj ediyor. İdrar yakıt hücrelerinden geçtikçe, içlerinde bulunan mikroplar tarafından tüketiliyor. Mikropların salgıladıkları elektronlar da elektrik akımı üretiyor.

Kraliyet Kimya Derneği’nce yayımlanan  Physical Chemistry Chemical Physics  dergisinde detaylandırılan sistem sayesinde elektriği erişimin olamadığı sapa kırsal alanlarda yaşayan insanlar da iletişim olanağına kavuşacaklar. Ancak , cihazlar en azından şimdilik çantanıza atabileceğiniz küçüklükte değil.  Geliştirfilen iki şarj cihazından biri her bir on santim uzunluğunda altı seramik silindirden oluşuyor. İkincisiyse ekibin daha önce geliştirdiği, atıkla çalışan ekolojik robot “EcoBot”tan ödünç alınan  25 yakıt hücresiyle çalışıyor. Bu arada idrarınız telefon gevezeliğine de fazla izin vermiyor. 24 saatlik şarjın sonunda bir Samsung telefonu 25 dakika canlı kalmış. Bu süre de birkaç mesa göndermeye ve yaklaşık altı buçuk dakikalık bir görüşme için yeterli.

REFERENCES

  • 1. Urine-Powered Cell Phpones Make a Splash, ScienceNOW.