#

Takma Kirpikler Ne Kadar Sağlıklı?

Bilim Dalları
Etiketler

Kirpikler Doğal Oranı Geçince…

Güzel görünmesine güzel de, günümüzün modası takma kirpikler ne kadar sağlıklı? Georgia Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden bir doktora öğrencisi, bunu öğrenmeyi kafasına koymuş. İşe New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaretle başlayıp çeşitli hayvanların yüzülmüş derilerini inceleyen Guillermo Amador ve ekip arkadaşları, insan ve zürafadan, kirpiye öteki 21 memeli türünde kirpik uzunluğunun, göz uzunluğunun üçte birine karşılık geldiğini belirlemişler.

Ekip daha sonra temsili bir insan gözünün maruz kalacağı hava akımını görmek üzere 60 cm çapında bir rüzgâr tüneli oluşturarak içine insan yüzünü temsil eden akrilik bir plaka ve üzerine de gözün saydam kornea tabakasını temsilen 4 mm derinliğinde 20 mm çapında bir alüminyum çanak yerleştirmiş. Kirpik görevi için de farklı uzunluklarda kesilmiş tüller çanağın etrafına yerleştirilerek buharlaşma ve parçacık birikimi üzerindeki etkileri sınanmış.

Sonuçta, kısa kirpikler uzadıkça hava akımını azalttıkları ve kornea üzerinde ağır akışlı bir hava tabakası oluşturdukları görülmüş. Bu da, gözün daha uzun süre nemli kalmasını ve havayla taşınan parçacıklardan korunmasını sağlamış. Hava akımının büyük bölümünün kirpiklere çarparak gözden uzaklaştıkları görülmüş.

Daha uzun kirpiklerleyse, sürecin tersine döndüğü izlenmiş. “Kirpiklerin” hava akımının içine uzanarak bir silindir oluşturdukları görülmüş. Bunun da hava ve moleküllerini gözün içine yönlendirerek nemin daha hızla buharlaşmasına yol açtığı belirlenmiş.

Ancak araştırmacılar, kirpiksiz ya da kısa kirpikli olanların, doğru uzunlukta olmaları kaydıyla takma kirpik kullanmalarının, gözlerini tozdan ve kuruluktan koruyabileceklerini belirtiyorlar.

Makine mühendisi Doç. Dr. Alexander Alexeev ise soruna daha pratik bakıyor, “Doğru uzunlukta olmasalar bile takma kirpikler, normalden kısa kirpiklerden daha iyidir” diyor. “Eğer yeterli sıklıktaysalar, takma kirpikler üçte bir oranını geçseler bile gözü koruma işlevini yerine getirebilirler.”

Makine Mühendisliği Bölümü akademisyen ve öğrencilerinin, takma kirpiğe neden merak saldıkları sorusu akla gelebilir. Yanıt, kirpiklerden esinlenerek geliştirilecek ipliksi malzemelerle tozlu ortamlarda güneş panellerinin, fotoğraf sensörlerinin ve otonom robotların daha iyi korunabileceği düşüncesi.

REFERENCES

  • 1. “Easy on the eyes: How eyelash length keeps your eyes healthy”, Georgia University of Technology, 24 Şubat 2015