#

Sekiz Bacaklı Dahiler

Bilim Dalları
Etiketler

Sonunda gizem çözülüyor! Araştırmacılar yapay zekâ yardımıyla küçücük örümceklerin ağlarını nasıl dantel gibi detaylı ve güzel bir şekilde ördüklerini ortaya çıkardılar. 

Her örümcek ağ yapmasa da, tüm örümceklerin hayatta kalmak için ipeğe ihtiyaçları vardır. İpek, örümceklerin bir yerden başka bir yere hareket etmelerine yardımcı olurken, av yakalamak ve hatta başka örümceklere kur yapmak amacıyla da kullanılır.  

Johns Hopkins Üniversitesi’nden davranış biyoloğu Andrew Gordus ve meslektaşları tarafından yapılan bir çalışma, araknidlerin (örümceğimsilerin) büyüleyici ağ örme becerilerine ışık tutuyor. Bu deney için araştırmacılar, ABD’nin batısına özgü altı dairesel ağ ören örümceği kızılötesi ışınlar altında plastik camdan kutulara birbirlerinden ayrı olacak şekilde yerleştirdikleri bir laboratuvar ortamı hazırladılar. Dairesel ağ örücülerden gece alınan kamera kayıtları sayesinde Gordus ve ekibi örümceklerin ağ örme seanslarında kullandıkları bacak hareketleri hakkında oldukça detaylı bilgi elde ettiler. 

Johns Hopkins’te lisansüstü öğrencisi olan Abel Corver, her karenin üstünden tek tek geçmenin ve örümcek bacaklarının bulunduğu noktaları elle not almanın zorluğuna vurgu yaparak, örümceğin duruşunu kare kare saptayabilecek bir makine görüntüleme yazılımı geliştirdiklerini ve bu sayede de örümceklerin bacaklarının ağ üstünde yaptıkları her hareketi kaydedebildiklerini Johns Hopkins web sitesinde anlatıyor.  

Veri analizleri ve hareket saptayabilen bu yazılım sayesinde araştırmacılar, örümceğin bacak pozisyonuna göre ağın hangi bölgesinde çalıştığını tahmin edebilen bir algoritma geliştirdiler. 

Araştırmacılar algıda değişime yol açan ilaçlar kullanarak bu küçük dahilerin ağ örme becerilerini ileride daha da detaylı bir şekilde incelemek için heyecanlılar. Gordus ve meslektaşları özellikle ağ örme sırasında uyarılan beyin devrelerini incelemek istediklerini dile getiriyorlar.

Corver’a göre örümcekleri bu kadar büyüleyici yapan şey bu hayvanların temelde bizim beynimizin yapı taşlarına sahip olmaları. Dolayısıyla örümceklerle yapılan çalışmalar ileride bizimki de dahil olmak üzere daha geniş beyin sistemlerini anlamamıza yardımcı olabilir.  

Umuyoruz ki, bu çalışma örümceklere karşı yeni bir anlayış geliştirmenize yardımcı olmuştur – onları evinizde görmek istemeseniz bile! Biz Andrew Gordus ve ekibinin ilerideki çalışmalarını merakla takip etmeye devam edeceğiz.

REFERENCES

  • 1. Corver, A., Wilkerson, N., Miller, J., & Gordus, A. (2021). Distinct movement patterns generate stages of spider web building. Current Biology; DOI: 10.1016/j.cub.2021.09.030
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211101105356.htm
  • 3. https://www.nationalgeographic.com/animals/article/spiderwebs-explained
  • 4. https://www.youtube.com/watch?v=XHS5MOg5dyc