#

Öğrenmenin Yolu Burundan Geçer

Bilim Dalları
Etiketler

Nefes alma şeklimiz, anılarımızın saklanma koşullarını belirliyor. NeuroScinece dergisinde yayımlanan bir araştırma, birtakım kokuları tanımak üzere burundan alınan nefesin, ağızdan alınan nefese göre daha öğretici olduğunu kanıtlıyor.

Nefes alış veriş biçiminin beyni hangi yönlerden etkilediği son yıllarda birçok araştırmaya konu oldu. En yenilerinden biri, hafızayla ilgili.

Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacı Artin Arshamian, beyindeki öğrenme ve bilgi çağırma sürecinin burun yollarında pekiştiğini ileri sürüyor ve bu keşfin gecikmesini, laboratuvar araştırmalarında yaygın olarak kullanılan farelerin ağızlarından nefes alamayışıyla açıklıyor.

Burunlarını kullananlar bildi
Söz konusu araştırmada katılımcılardan 12 farklı kokuyu öğrenmeleri isteniyor. Katılımcılara kokuları burunlarından ya da ağızlarından nefes alarak öğrenmeleri için verilen birer saatin sonunda, kendilerinden 12 kokunun da aralarında olduğu bir grup kokuyu teşhis etmeleri isteniyor. Sonuçta burunlarıyla nefes alanlar daha iyi hatırlıyor.

 Araştırmanın bir sonraki adımı, nefes alırken beyinde gerçekleşen aktivitenin ölçümünü yapmak ve hafızayla ilişkisini ortaya koymak. Dr. Arshamian beyne elektrotlar bağlamadan burun soğanındaki aktiviteyi ölçebilecekleri yeni bir teknik geliştirdiklerini ekliyor.

Nefes alış verişimizin davranış biçimimizi etkilediği düşüncesi yeni değil. Binlerce yıllık meditasyon geleneğinin temeli nefes üzerine kurulu. Ancak bilimsel olarak incelendiğinde, nefes alıp verirken beynimizin farklı bölümlerinin devreye ne şekilde girdiğini görmek, beynimize dair yeni bilgilerin önünü açacak.

REFERENCES

  • 1. http://www.jneurosci.org/content/early/2018/10/22/JNEUROSCI.3360-17.2018