Mars’ın Nurtopu Gibi Krateri
Kızıl Gezegen’e geçtiğimiz üç yıl içinde bir asteroit çarptı ve ortaya çıkan krater Mars’ın kırmızımsı tozunun altından bilim insanlarını şaşırtan koyu bir malzeme ortaya çıkardı.
NASA’nın Mars yörüngesinden 13 yıldır gezegeni görüntüleyen araştırma uydusu “Mars Reconnaissance Orbiter” tarafından Nisan ayında çekilen fotoğraf oldukça düz sayılabilecek bir bölgede, alışıldık kırmızımtırak tozun altında siyah-mavi kalıntılar ortaya çıkardı.
15-16 metre çapında olduğu ölçülen krateri yaratan asteroidin yaklaşık 1,5 metre büyüklüğünde olduğu hesaplandı. Bu kadar küçük bir göktaşı Dünya’ya düşseydi atmosferde yanarak parçalanır, yüzeye ulaşamazdı.
Fotoğrafı inceleyen bilim insanları bu belirli kraterin renginden büyülendiklerini, çünkü çarpma etkisini tozun yüzeyden kalktığı karanlık bir bölge olarak açıkça görebildiklerini belirttiler. Altında ise, Mars jeolojisi hakkında bildiklerimizi ve görüntüdeki renkleri temel alarak, bazalt olduğunu düşündüğümüz kayaçlar görülebiliyor. Ayrıca, mavimsi bir renk tonuna sahip bölge ise yüzey altından ortaya çıkmış buz olma ihtimali taşıyor.
REFERENCES
- 1. https://www.space.com/mars-fresh-crater-nasa-mro-photo-2019.html