#

LHC İlk Kez Atom Hızlandırdı

Bilim Dalları
Etiketler

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ilk kez atomları ışık hızına yaklaştırdı. Bugüne kadar proton ve atom çekirdeği ile deneyler yapılan hızlandırıcıda bilim insanları ilk kez tek elektronlu kurşun atomu ile deneylere başladılar. Normalde 82 elektrona sahip kurşun atomlarına elektronları eksiltilerek elektrik yükü kazandırıldı. Bu sayede LHC’de hızlandırılabilmeleri sağlandı.

2012’de Higgs bozonunun keşfini sağlayan LHC’de o zamandan beri birçok ilginç atom altı parçacık keşfedildi. Fakat 10 yıldan fazla süren deneylerden sonra bilim insanları ilk kez hızlandırıcıya sadece atom çekirdeği değil tek elektronlu kurşun atomu soktular.

Sonuçtan memnun kalan bilim insanları bu deneyin ileride yapılacak araştırmalar için öncül bir deneme olduğunu belirttiler. Bu deneylerle LHC’nin ileride gama ışını fabrikası olarak kullanılması hedefleniyor. Bir çeşit yüksek enerjili ışık olan gama ışınları şu an elektronlara lazerle enerji yüklenerek üretilebiliyor. İleride LHC sayesinde daha yüksek yoğunlukta gama ışınları üretilmesi hedefleniyor.

Daha yoğun gama ışını elde etmek yeni parçacıklar ve yeni madde türleri üzerinde deneyler yapmak, hatta karanlık madde üretebilmek için önemli görülüyor.

 

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencealert.com/the-large-hadron-collider-just-successfully-accelerated-its-first-atoms
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/physicists-accelerate-atoms-large-hadron-collider-first-time