#

Küçük Gezegen Kalabalığı

Bilim Dalları
Etiketler

Karanlık Enerji Araştırması (DES – Dark Energy Survey) verilerini kullanan araştırmacılar 139 tane yeni küçük gezegen keşfettiler. Neptün gezegeninin yörüngesinin dışında bulunan gök cisimlerine Neptün-ötesi Cisimler (TNO – Trans Neptunian Objects) adı veriliyor ve bu yeni eklentiler, toplamda bilinen 3.000 TNO cisimlerinin yaklaşık % 5’ini temsil ediyor.

Projenin adından da anlaşılacağı gibi, DES’in ana amacı karanlık enerjiye ışık tutmak ve evrenin hızlanan genişlemesinin arkasında olduğu düşünülen gizemli gücü keşfetmek olsa da, bilim insanları Şili’deki 4 metre çapındaki teleskoba bağlı 530 Megapiksellik kameradan alınan çok yüksek çözünürlüklü görüntüler üzerinde, kendi Güneş Sistemimizdeki küçük nesnelerin keşfi de dahil olmak üzere bir dizi başka önemli keşifler de yapabiliyorlar.

Araştırmacılar, DES tarafından tespit edilen 7 milyar civarı nokta ile başladılar ve birkaç gece kabaca aynı noktada görülen galaksiler, yıldızlar ve süpernova gibi arka plan nesnelerini çıkardıktan sonra 22 milyon civarı hareketli cisim sayısına kadar indiler. Bu 22 milyon cisim, hareketleri ekibin en az altı farklı gece boyunca izleyebildiği 400 TNO adayına indirildi.

Aylarca süren analiz ve gözlem sonunda isimlerin 316’sı Neptün Ötesi Cisim olarak onaylanırken bunların 136’sı bilim sahasında tamamen yeni cisimler olarak kayda geçti.

Çalışma ekibi üyeleri, araştırmacıların geliştirdiği tekniklerin, potansiyel olarak 2020’lerin başında devreye girmesi planlanan Vera C. Rubin gözlemevi tarafından yürütülenler de dahil olmak üzere gelecekteki TNO aramalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Bilinen yalnızca 3.000 nesneye sahip olan bu DES kataloğu, tahminen tüm TNO’ların % 10’unu temsil eder. En iyi bilinen TNO olan Plüton Güneş’ten Dünya’ya göre 40 kat daha uzaktır ve DES verileri kullanılarak bulunan TNO’lar, Dünya’nın Güneş’ten uzaklığının 30 ila 90 katı arasında yer almaktadır. Bu nesnelerin bazıları, onları Plüton’un çok ötesine taşıyacak son derece uzun mesafeli eliptik yörüngelerdedir.

Tüm bu yeni yöntemler ve verilerin, efsanevi dokuzuncu gezegeni bulma yolunda önemli adımlar olduğu düşünülüyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/minor-planets-beyond-neptune-dark-energy-survey.html
  • 2. https://phys.org/news/2020-03-minor-planets-neptune.html