#

Koşu Bantlı Masayla Sağlıklı Çalışma

Bilim Dalları
Etiketler

Araştırmalar yararını kanıtlıyor. İş, patronları razı etmekte! Hareketsiz masa başı çalışmanın zararlı etkileri gitgide daha belirgin biçimde ortaya çıkmaya başladıkça, ayakta çalışılabilen ya da yürüme bantlı masalara olan ilgi artıyor. ABD’de Brigham Young Üniversitesi’nden iki bilimci tarafından gerçekleştirilen test sonuçları, yürüme bantlı masada çalışmanın, iş performansında çok küçük bir düşüşe yol açmasına karşılık, sağlık için getirdiği yararların kat kat fazla olduğunu gösteriyor.

Egzersiz bilimi profesörü James LeCheminant ve nörolog Michael Larson tarafından yapılan deneylerde, 45 dakika süreyle yarısı aynı işi masa başında oturarak yarısı da yürüme bandı üzerinde yapan sağlıklı 75 kişi arasındaki performans farkı ölçülmüş. Saatte 2,4 km hıza ayarlı bant üzerinde yürüyerek çalışan 37 kişinin bilişsel işlem hızı, dikkat ve çalışma belleğinde masadakilere kıyasla ancak yüzde 9’luk bir düşüş, klavye ile yazmadaysa dakikada 13 vuruşluk bir azalma belirlenmiş.

Açık erişimli PLOS One bilim sitesinde yayınlanan çalışmalarında araştırmacılar, bant üzerinde çalışanların, öğrendiklerini akılda tutma becerisindeyse, oturarak çalışanların gerisinde kalmadıklarını belirtiyorlar.

Çalışmada, bu konuda yeni araştırmaların gereği de vurgulanırken, örnek olarak bant üzerindeki performans düşüşünün pratik kazandıkça ortadan kalkıp kalkmadığının araştırılmasının gereğine işaret ediliyor.

REFERENCES

  • 1. “How to approach your boss aabout a treadmill desk”, Brigham Young University, 21 Nisan 2015