#

Komşu Karadelik

Bilim Dalları
Etiketler

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) liderliğindeki bir gökbilimciler ekibi Şili’deki La Silla gözlemevini kullanarak, Güneş Sistemi’ne en yakın olduğu düşünülen karadeliği buldu! Yeni keşfedilen karadelik, 1011 ışık yılı uzaklıkta, Telescopium takım yıldızına dahil HR6819 yıldız sisteminde ve Güneş’in en az 4,2 katı kütlesinde.

Araştırmacılar, HR 6819 adı verilen yeni komşu karadeliğin aktif olarak çevresindeki yıldız ve tozları yemediğini ve bu yüzden görünmez olduğunu söylüyor. Karadelikler çıplak gözle görülemez, yöresel olarak algılanabilir özelliklere sahip değildir ve ışık bile onlardan kaçamaz.

HR 6819’u keşfeden gökbilimciler aslında karadelik aramıyorlardı. Bunun yerine, birbirlerinin etrafında dönen bir çift tuhaf yıldız hakkında daha fazla bilgi edinmek istediler.

Bu iki yıldızın hareketleri, yörüngede en az dört güneş kütlesi ağırlığında, görünmeyen bir cisim daha olması gerektiğini söylüyordu. Ölçümlere uyabilen gökcismi ise bir karadelikti.

İnsan ölçeğinde, bin ışık yılı muazzam bir mesafedir. Samanyolu’nun bir modeli, Dünya ve Güneş arasındaki uzaklık sadece bir saç teli kalınlığında olacak şekilde ölçeklendirilseydi, HR 6819 yaklaşık 6,4 kilometre uzaklıkta olurdu. Ancak, galaksimizin 100.000 ışıkyılından geniş olduğu düşünülürse, HR 6819 oldukça yakındır. Aslında, sistem dürbün veya teleskop yardımı olmadan güney yarımkürede açık bir gecede görülebilecek kadar yakındır. Yeni keşfedilen karadeliğin bu kadar yakınımızda ve çok da özel olmaması, Samanyolu’nun kara deliklerle dolu olduğunu gösteriyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/black-hole-closest-earth-may-have-been-spotted
  • 2. https://www.universetoday.com/146006/closest-black-hole-found-just-1000-light-years-from-earth/