#

Kendi Kendini Onaran Vegan Deri Monta Ne Dersiniz?

Bilim Dalları
Etiketler

Mantar deyip geçmeyin, kullandığımız birçok alet ve eşyada mantardan faydalanılıyor. Son yıllarda mantar miselinden çok çeşitli malzemeler üretildi. Sörf tahtasından, inşaat malzemelerine kadar oldukça geniş alanda miselden yararlanılabileceği öngörülüyor. Çeşitli kıyafetler üretmek için kullanılabilecek, deri benzeri giysi materyali de misel ürünlerinin önemli kullanım alanlarından.

Peki nedir bu misel? Mantar türlerinin çoğunun ince, saç benzeri doku liflerinden oluşan kök sistemlerine miselyum adı veriliyor. Bu zengin mantar ipliği ağı, toprak alt tabakasında veya çürüyen ağaç gövdeleri gibi yerlerde büyür.

Yakın zamana kadar, miselden vegan deri yapımında kullanılan teknikler, iplikçiklerin büyüme noktaları olan, klamidosporları öldürecek şekilde materyalin işlenmesini gerektiriyordu. Ancak bir grup araştırmacı, bu nodülleri korumanın kendi kendini onaran bir kumaş oluşturabileceğini düşünüp, yeni teknikler araştırmaya başladı.

Araştırmacılar, karbonhidrat, protein ve diğer besin maddelerini içeren sulu bir çözeltiye aktif klamidosporlar ekleyerek kendi miselyum yığınlarını büyüttüler. Bu sıvının üzerinde kalın bir kabuk oluşmasını bekledikten sonra bu katmanı alıp, kuruması için serdiler. Kurutma esnasında, gömülü klamidosporları öldürmeden malzemenin deri benzeri yapıya sahip olmasını sağlayan bir sıcaklık ve kimyasal karışım uyguladılar.

Deride delikler açtıktan sonra araştırmacılar, klamidosporları canlandırmak için bölgeyi, miselyumu büyütmek için kullanılan sıvıyla ıslattı. Miselyum kısa süre içinde delikleri kapatacak şekilde yeniden büyüdü. İyileştikten sonra, delinmiş alanlar hasar görmemiş alanlar kadar güçlüydü; ancak, onarılmış bölgeler derinin bir tarafından görülebiliyordu.

Araştırmacılar, kendi kendini iyileştiren miselyum derinin önümüzdeki 10 yıl içinde satın alınabileceğini umuyorlar, ancak hâlâ geliştirilmesi gereken noktalar var.

Yine de, zarar gören deri montunuzu atmak ve yenisini almak yerine, yağmurda kısa bir gezinti yapıp, tamamen yenilendiğini görmek güzel olmaz mı?

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencenews.org/article/vegan-leather-fungi-repair-mycelium
  • 2. https://phys.org/news/2023-04-mycelium-self-healing-wearable-leather-like-material.html