#

Kalp Hızı Kararlarımızı Etkiler mi?

Bilim Dalları
Etiketler

Bir karar aldıktan sonra o kararı neden aldığınızla ilgili hiç düşünür müsünüz? Kendinizi sakin değil, ama kaygılı hissetmeniz aldığınız kararı etkileyebilir mi? 

Mount Sinai Icahn Tıp Okulu’ndan bilim insanları PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yeni yayımlanan çalışmalarında benzer soruları ele alıyorlar. Üç hint şebeğinden (Macaca mulatta) elde edilen verileri inceleyerek Doktor Atsushi Fujimoto ve meslektaşları maymunların nabzının kendilerini meyve suyu ile ödüllendirme isteğini etkilediğini gözlemlediler. Bu çalışmanın sonuçları nabız hızlı olduğunda maymunların daha çabuk karar verdiklerini ortaya koydu. 

Araştırmacılar daha sonra karar verme becerimizde rol oynayan iki beyin bölgesini incelediler: orbitofrontal korteks ve dorsal anterior singulat korteks. Analizleri ışığında, araştırmacılar bedensel uyarılmadaki değişikliklerin (yani nabızla ölçülen değişiklikler) bu bölgelerdeki nöronların aktivitelerindeki değişiklerle örtüştüğünü fark ettiler. 

Bilim insanları maymunların beyinlerinde amigdalanın ameliyatla işlevsiz hale getirildiğinde ortaya çıkan değişiklikleri incelemek adına daha derine daldılar. Amigdalanın yani beynin duygu merkezinin işlevsizleştirilmesi maymunların nabzının dakikada 15 atıma kadar artmasına sebep oldu. 

Fakat bu sefer, maymunların karar verme becerileri, içinde bulundukları aşırı dürtüsel durum sebebiyle zarar gördü. Nash Ailesi Sinirbilim Departmanı ve Mount Sinai Friedman Beyin Enstitüsü’nden Doç. Dr. Peter Rudebeck’e göre, kesin olmasa da, bu sonuçlar uyarılma durumunda beyindeki karar verme devrelerinin bozulduğunu ve bir şekilde kontrol altına aldığını gösteriyor.

Sonuç olarak çalışma çıktıları nabız ve beynin karar alma fonksiyonu arasındaki ilişkiye ışık tutuyor. Araştırmacılar bu etkileşim hakkında daha fazla bilgi edinmek için kumar oynamak gibi daha farklı karar alma becerilerinin beyindeki etkiklerini incelemeyi umuyorlar.  

REFERENCES

  • 1. Atsushi Fujimoto, Elisabeth A. Murray, Peter H. Rudebeck. Interaction between decision-making and interoceptive representations of bodily arousal in frontal cortex. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021; 118 (35): e2014781118 DOI: 10.1073/pnas.2014781118
  • 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830140224.htm