Işıklar Açık mı Uyuyorsunuz?
Northwestern Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma uyku sırasında maruz kalınan ışığın kardiyometabolik hastalıklarla ilişkili olduğunu ileri sürüyor.
Bu çalışma için toplamda 20 katılımcı rastgele bir şekilde iki farklı gruptan birine yerleştirildi: Bir gruptaki katılımcılar bir gece loş ışıkla aydınlatılmış (< 3 lx) bir odada, bir sonraki gece de tavandan aydınlatılmış (100 lx) bir odada uyudular; diğer grupta katılımcıların yarısı ise iki gece art arda loş ışıkla aydınlatılmış odada uyudular.
Çalışma sonuçları tavandan ışıkla aydınlatılmış odada uyuyan katılımcıların loş ışıkla aydınlatılmış odada uyuyanlara kıyasla yavaş dalga ve REM (hızlı göz hareketi) uyku evrelerinde daha az kaldıklarını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar sadece bir gece bile orta derecede aydınlatan (100 lx) bir ışığa maruz kalmanın gece nabzı artırdığını ve kalp hızı değişkenliğini düşürdüğünü belirtiyorlar. Bu çalışma aynı zamanda gece ışığa maruz kalmanın bir sonraki sabah ortaya çıkan insülin direnci ile ilintili olduğunu gösteriyor. İnsülin direnci, hücreler insüline vermeleri gereken tepkiyi veremedikleri zaman ortaya çıkan bir durumdur. Beden enerji almak için gerekli olan glukozu doğru bir şekilde kullanamadığı zaman pankreas daha fazla insülin hormonu salgılayarak problemi büyütür.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesinde uyku tedavisi alanında uzman Dr. Phyllis Zee, bu çalışmayla ortaya çıkan sonuçların sadece bir gece orta seviyede aydınlatılmış bir odada uyumanın vücudun glukoz ve kardiyovasküler regülasyonunu bozduğunu ve bu durumun kalp hastalıkları, diyabet ve metabolik sendrom için birer risk faktörü olduğunu açıklıyor.
Odanızın yeterince karanlık olduğundan emin olmak ve dışarıdan gelen ışığa daha az maruz kalmak için Dr. Zee karartma perdesi ya da göz maskelerini öneriyor. Gece ışığa ihtiyacınız olsa bile bunun loş ışık olmasına dikkat etmek de önemli. Ayrıca ekranı beyaz/mavi ışık yerine amber (bal rengi) veya kırmız/turuncu renk ışıkla aydınlatmayı tercih edebilirsiniz.
REFERENCES
- 1. Mason, I. C.,Grimaldi, D., Reid, K. J., Warlick, C. D., Malkani, R. G., Abbott, S. M., & Zee, P. C. (2022). Light exposure during sleep impairs cardiometabolic function. Proceedings of the National Academy of Sciences,119 (12) DOI: 10.1073/pnas.2113290119
- 2. https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220314154355.htm