#

İnsan Ataları Fazla Dallanmamış

Bilim Dalları

Antropologlar, Gürcistan’da bulunan 1.8 milyon yıllık bir kafatası üzerinde uzun yıllar yaptıkları incelemelerden sonra, modern insanın önceden sanıldığı gibi farklı hominid (insansı) soylarından değil, tek bir soydan evrilerek Afrika’dan öteki kıtalara yayıldığı sonucuna vardılar.

Gürcistan’ın Dmanisi yöresinde yapılan kazılarda 2005 yılında bulunan bütün bir kafatası ve 2000 yılında bulunup aynı bireye ait olduğu belirlenen alt çene fosilinin birleştirilmesiyle elde edilen baş kalıntısı, küçük beyinli (modern insan beyninin üçte biri kadar), iri veçıkık yüzlü, büyük dişli bir bireye ait.

Çalışmanın önemi, büyük bir yüz ile küçük (546 cm3) hacimde bir beyin kabını birleştirmesi.  Araştırmacılara göre bunlar ayrı yerlerde bulunsalardı, büyük olasılıkla farklı insan türlerine ait olarak yorumlanacaklardı.Çalışmayı yürüten Gürcü,  antropologlar, fosili “5 No.lu kafatası” olarak tanımlıyorlar. Aynı yerde, aynı zaman dilimine ait dört ayrı kafatası, insan ve hayvan kemikleriyle ilkel taş aletleri, daha önce Afrika’da bulunan insansı fosilleriyle karşılaştıran araştırmacılara göre, aradaki farklar, günümüzdeki beş  insan arasındaki  ya da günümüz deki beş şempanze arasında görülebilen anatomik farklardan daha büyük değil. Nitekim, Dmanisi’de daha önce bulunan ve aynı tarihlere ait dört başka kafatasının 601 ve 730 cm3 arasında değişen beyin kabı hacimleri, aynı insan türünde cinsiyet ve yaşların izin verdiği farklılık sınırlarını aşmıyor. 5 No.lu kafatasına ait olduğu düşünülen vücut kemikleri, 146-166 cm buyunda, 47-50 kg ağırlığında, dik duruşlu bir insansıya ait görünüyor. Bu da araştırmacılarca 5 No.lu kafatasının ait olduğu bireyin, araştırmacıların artık “ ilkel Homo”  (insan soyunun genel adı) diye adlandırdıkları tür içindeki çeşitlenme aralığının içinde kaldığı ve Afrika’daki Homo erectus ile modern insan arasındaki fark aralığının altlarında yer aldığı şeklinde yorumlanıyor.

Dmanisi'de bulunan 1'den 5'e doğru soldan sağa sıralanmış kafatası fosilleri arasındaki farklılıklar, tek tür içinde görülebilen çeşitlenme olarak yorumlanıyor.

Bulgularını Science dergisinin 18 Ekim 2013 tarihli  sayısında yayımlayan araştırmacılar, daha önce farklı tarihlerde Afrika ve Asya’da bulunan fosillerin farklı zamanlara tarihlenmesi ve tek olmaları nedeniyle kendi dönemlerinde yaşamış başka insansıl kalıntılarıyla karşılaştırılamadığı ve dolayısıyla Homo erectus, Homo Habilis, Homo rudolfensis vb. gibi farklı Homo türlerine ait sanıldığını belirtiyorlar. Gürcistan Ulusal Müzesi ‘nden David Lordkipanidze’nin yönetimindeki çalışmalara katılan araştırmacılara göre bulgular, Afrika’da 2.4 milyon, Asya’da 1.8 milyon ve Avrupa’da 1.2 milyon yaşındaki  “Homo” fosillerinin hepsi, tek bir türün,  büyük olasılıkla da Homo erectus’un  evrilen çeşitlerinden başka birşey değil.

REFERENCES

  • 1. “A Complete Skull from Dmanisi, Georgia, and the Evolutionary Biology of Early Homo”, Science, 18 Ekim 2013
  • 2. “Complete skull from early Homo eveokes a single, evolving lineage”, ScienceNOW, 17 Ekim 2013