#

Hyperion’un Sırrı

Bilim Dalları

Satürn’ün ayı neden süngere benziyor?..

NASA’nın Cassini uzay aracının 31 Mayıs günü Satürn’ün aylarından Hyperion’a yaptığı yakın geçişin, Güneş Sistemi’ndeki en gizemlilerden biri olan bu gökcismine yeni bir ışık tutması bekleniyor.

Hyperion, “halkalı gezegen” Satürn’ün irili ufaklı 62 uydusundan biri. Bu uydular, boyutları 1 kilometrenin altında olanlardan, 5.151 km’lik çapıyla Merkür gezegeninden daha büyük olan Titan’a kadar sıralanıyor. 270 km çapıyla Hyperion, mütevazı boyutlarına karşın garip  özellikleriyle dikkat çekiyor. Bir kere, yörüngesinde kaotik bir biçimde rastgele yuvarlanarak yol alıyor. Daha göze batan  bir özelliğiyse, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi delik deşik yüzeyiyle bir süngeri andırması.

NASA’dan bilimcilere göre Satürn’ün yakaladığı bir asteroid olduğu düşünülen Hyperion’un bu garip görünüşünün sırrı, suyun yarısı kadar olan düşük yoğunluğunda yatıyor. Düşük yoğunluk, bu gökcismine gözenekli bir yapı veriyor ve yüzeydeki kütleçekiminin düşük  olmasına yol açıyor.

Bu özellikler nedeniyle Hyperion’a çarpan gökcisimleri, Güneş Sistemi’ndeki gezegenler ve öteki aylarda olduğu gibi yüzeyi “deşmek” yerine,  bastırıp sıkıştırıyor. Ve çarpmanın etkisiyle yüzeyden fırlayan maddeler de düşük kütle çekimi nedeniyle geri yağmayıp uzaya dağılıyor.

Tepedeki büyük görüntü, Cassini tarafından 10 yıl önce 62.000 km uzaklıktan çekilmiş. Bu kez Hyperion’a 34.000 km yaklaşacak olan uzay aracının, Hyperion’un istenen  bölgeye odaklanmayı güçleştiren yuvarlanışının izin vermesi  halinde, bu gizemli ayın yeni bir çehresini  ortaya çıkaracağı umuluyor.

REFERENCES

  • 1. “Cassini Prepares for Last Up-close Look at Hyperion”, NASA, 28 Mayıs 2015