#

Hubble’dan Köprü Manzarası!

Bilim Dalları
Etiketler

İki dev spiral galaksi arasında 300 milyon ışık yılı uzunluğundaki yıldız köprüsü, Hubble uzay teleskobunun kadrajına girdi!

Hubble teleskobu, NGC 5257 ve NGC 5258 adlarıyla kayıtlı iki spiral galaksi arasındaki köprünün görüntüsünü yakaladı. Gökbilimcilere göre bu iki devasa yıldız sistemi arasında gaz ve yıldızlardan oluşan köprünün yaklaşık 250 milyon yıl geriye uzanan bir de hikâyesi var. Bir arada ARP 240 olarak bilinen bu iki yıldız kümesi arasındaki köprü, büyük bir ihtimalle, birbirlerinin yakınından geçerken maruz kaldıkları karşılıklı çekim dalgaları sonucu oluştu.

Bilgisayar modellemeleri ve söz konusu yıldız kümelerinin yaşları, bu iki spiral galaksi arasındaki ilk geçişin “sadece” yaklaşık 250 milyon yıl önce gerçekleştiğini gösteriyor. NASA’ya göre güçlü çekim dalgaları yalnızca madde parçalarını çekip koparmakla kalmayıp gazı da sıkıştırdı ve böylece her iki galakside birden yıldız oluşumuna ve bu alışılmadık köprünün oluşmasına neden oldu.

Galaksi birleşmelerinin sık rastlanan olaylar olduğu ve ARP 240 örneğinin de bu kaçınılmaz sürecin kısa bir evresinden bir enstantane olduğu düşünülüyor. ARP 240 galaksi çifti arasındaki mesafe yaklaşık 300 milyon yılı ve Virgo takımyıldızı yönünde küçük bir teleskopla da görülebiliyorlar. Tekrarlanan yakın geçişler, sonunda bir birleşme ve tek bir galaksi oluşumuyla sonuçlanacak.

 

REFERENCES

  • 1. http://apod.nasa.gov/apod/ap161128.html
  • 2. http://myscienceacademy.org/2016/11/28/bridge-between-spiral-galaxies-seen-from-hubble/