#

Bir Organımız Daha Oldu

Bilim Dalları
Etiketler

Bilim insanları, bunca zamandır sindirim sistemimizde gözümüzün önünde, bulunmayı bekleyen yeni bir organımız olduğunu doğruladılar. Mezenter olarak bilinen bu organın, şimdiye dek parçalı bir yapı gösterdiği ve farklı anatomik yapıların bir bileşkesi olduğu düşünülüyordu. Ancak araştırmalar, 100 yılı aşkın anatomi bilgilerinin hatalı olduğunu, bunun aslında tek ve sürekli bir organ olduğunu gösterdi.

Bu yeni organın yapısını artık biliyor olsak da, henüz işlevi konusunda yeterince bilgi yok. Bu konuda yapılacak araştırmalar, karın bölgesinde ve sindirim sisteminde görülen bazı hastalıkların daha iyi anlaşılmasına ve tedavisine de yardımcı olabilir.

Mezenter, karın boşluğumuzu örten ve bağırsakları karın duvarına tutturarak o bölgedeki her şeyi yerli yerinde tutan periton adlı zarın çift kıvrımından meydana geliyor. Çok eski zamanlardan varlığı bilinen mezenteri ilk tanımlayanlardan biri de Leonardo da Vinci. Yıllardır önemsiz kabul edilen mezenterin aslında parçalı bir yapıya sahip olmadığı, 2012 yılında İrlandalı araştırmacı Calvin Coffey ve meslektaşlarının yaptıkları incelemelerle anlaşılmıştı. O zamandan bu yana mezenterin ayrı bir organ olarak sınıflandırılması gerektiği konusunda kanıt toplayan araştırmacılar, sonunda konuya ilişkin makalelerini The Lancet Gastroenterology & Hepatology adlı bilimsel derginin Kasım 2016 sayısında yayımladılar.

 

REFERENCES

  • 1. http://www.sciencealert.com/it-s-official-a-brand-new-human-organ-has-been-classified
  • 2. http://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(16)30026-7/abstract