#

Hoş Geldin Maymun Kardeş

Bilim Dalları
Etiketler

Sık sık nesli tükenen hayvan haberleri ile karşılaştığımız şu günlerde, çok çok nadir bir maymun türünün doğum yaptığını öğrenmek güzel. Dünyanın en nadir maymun türlerinden François’ Langur (veya François yaprak maymunu), Avustralya’daki Sydney Taronga hayvanat bahçesinde doğum yaptı. Soyu tükenme tehlikesi altında olan maymun, yalnızca Çin ve Vietnam’ın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunuyor. Maalesef, avcılar ve habitat kaybı nedeniyle yok olma tehlikesi altındalar.

‘‘Vahşi doğada bir François’ Langur’u görmek neredeyse imkânsız, ama bir yavrusunu görmek, çok çok daha zor’’ diyor hayvanat bahçesi çalışanlarından Jane Marshall.

Fotoğraf: St. Louis Hayvanat Bahçesi
Fotoğraf: St. Louis Hayvanat Bahçesi

Henüz isim verilmeyen maymun yavrusunun parlak turuncu tüyleri, birkaç hafta içinde koyulaşarak, annesinin tüylerine benzeyecek. Turuncu tüyleri sayesinde yavru henüz çok küçükken, kalabalık arasında kolayca ayırt edilebiliyor.

Bu hayvanlar, yaklaşık 12 kişilik gruplar halindeki dişilerden oluşan ‘‘harem’’lerde yaşıyor. Gruptaki dişiler, yavruların bakımını sırayla yapıyor, böylece hem yeni anne rahat bir nefes alıyor hem de gruptaki diğer dişiler, annelik deneyimi yaşıyor. 2015’ten beri Taronga’da doğan bu ilk yavrunun annesi Noel, bundan dört sene önce, doğum yapan başka bir dişinin yavrusu ile sık sık ilgileniyordu. Şimdi sıra, diğer anne adaylarında.

François yaprak maymunlarının tükettikleri yaprakları ve diğer bitkisel besinleri sindirmeleri oldukça zor. Bu nedenle, zamanlarının çoğunu dinlenerek, bedenlerinin besin değeri düşük bu yaprakları sindirmeye çalışmasını bekleyerek geçiriyorlar.

Taronga hayvanat bahçesi çalışanları, oldukça zeki, hızlı ve hareketli bu maymun türünden, dünyada yalnızca 3.000 kadar kaldığını tahmin ediyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), François yaprak maymunlarını 2008 yılından bu yana tehlike altındaki türler sınıfında tutuyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7536699/Incredibly-rare-monkey-born-Australian-zoo.html
  • 2. https://phys.org/news/2019-10-incredibly-rare-monkey-born-australian.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
  • 3. https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/francois-langur