#

Merkür’ün Nazlı Geçişi

Bilim Dalları
Etiketler

11 Kasım 2019 günü heyecanla beklenen ender astronomi olaylarından biri olan, Merkür transiti (Güneş diskinin önünden geçişi) gerçekleşecek. En son mayıs 2016’da gözlemlenen bu olayı bir daha ancak 13 Kasım 2032’de gözlemleyebileceğiz. Her yüzyılda yaklaşık 13 kere gerçekleşebilen bu gök olayına 21.yüzyılda dördüncü kez tanıklık ediyor olacağız.

Merkür yörüngesindeki hareketinde, Dünya ile Güneş arasından yılda iki kez, mayıs ve kasım aylarında geçmesine rağmen, Güneş’ten uzaklığı değişkenlik gösterdiği ve yörüngesi bizimkine kıyasla 7 derecelik bir eğime sahip olduğu için, bu üç gök cismi her seferinde tam hizaya gelemiyor.

Kasım geçişlerinde Merkür Güneş’e yakın seyrettiği için görünür hızı Mayıs geçişlerine göre yüksek oluyor; bu sebeple Mayıs geçişleri 8 saate yakın sürerken, kasım aylarında bu süre 5,5 saate kadar düşüyor.

Bu seferki kasım geçişi, Avustralya hariç dünyanın birçok yerinden tam olarak izlenebilecek. Türkiye’den de, saat 15.40’tan itibaren gün batımına kadar olan süre boyunca önemli bir bölümü takip edilebilecek.

Merkür’ün görünen disk büyüklüğünü Güneş’in yaklaşık 196/1’i kadar olacağından, bu geçişin tutulma gözlükleriyle dahi ekipmansız izlenmesinin pek mümkün olmayacağını belirtelim. Dürbün veya teleskop kullanımında ise Güneş gözlemleri için deneyimli olmak ve bu cihazları doğru filtre takmadan asla Güneş’e çevirmemek gerektiğini de vurgulayalım.

Bu önemli olayı, eğer yakınlarda varsa, gözlemevlerinin gerçekleştirdiği etkinlere katılarak, uzmanların anlatımı ve gözetimi eşliğinde izlemek en güvenlisi. Evinizdeyse, internet üzerinden canlı yayın gerçekleştirecek olan aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz:

https://www.virtualtelescope.eu/webtv/

https://youtu.be/Fzcmd_KQpEw

REFERENCES

  • 1. http://www.eclipsewise.com/oh/tm2019.html