#

Hoş Geldin Fosil Bebek

Bilim Dalları
Etiketler

Dünya’nın en iyi korunmuş dinozor yumurtası fosillerinden biri Çin’in güneyindeki Ganzhou’da da bulundu. Birçok paleontoloğun aklını başından alan keşif, aslında 2000 yılında gün yüzüne çıktı, fakat ancak müzede inşaat çalışmaları başladıktan sonra eski fosiller yeniden düzenlenirken araştırmacıların dikkatini çekti ve incelemeye alındı.

Yumurtanın, dişsiz bir “teropod”a (veya oviraptorozor) ait olduğu düşünülüyor. ‘‘Yumurta hırsızı kertenkele’’ anlamına gelen oviraptorozorların, günümüzde Asya ve Kuzey Amerika’yı oluşturan kara parçası üzerinde Geç Kretase dönemde (72 ile 66 milyon yıl arası) yaşadığı tahmin ediliyor. Bebek Yingliang adı verilen embriyo, birkaç sebepten ötürü önem taşıyor.

Öncelikle, şimdiye kadar bulunan belki en iyi korunmuş dinozor yumurtası fosili olması. Birmingham Üniversitesi araştırmacılarından Fion Wasium Ma, ‘‘Dinozor embriyoları en nadir bulunan fosil türleridir ve kemikler ayrıldığı için genelde birçoğu eksiktir. Çok heyecanlıyız, çünkü çok iyi korunmuş bir örnek ve bize dinozorların üreme ve gelişme süreçleri hakkında birçok bilgi veriyor’’ diyor.

Oviraptorozor, modern kuşlarla yakın akraba olan, tüylü bir teropod dinozor türü. Dişleri olmamasına rağmen muhtemelen hem etçil hem otçul bir beslenme düzeni var. Bebek Yingliang yumurtadan çıkabilseydi boyu 27 cm olacaktı. Fakat şimdi 17 cm uzunluğunda bir yumurtanın içinde, tavuk embriyosuna benzer bir pozisyonda duruyor.

Bu da bizi diğer önemli özelliğine getiriyor: Yumurtanın içindeki pozisyonu, modern kuşlarınkiyle birbirine çok benzer. Bu nedenle, günümüz kuşlarının birçok evrimsel özelliği ataları olan dinozorlardan aldığına dair güçlü bir kanıt daha sunuyor. Başını bedenine yaslamış, ayakları iki yanında, sırtını da yumurtanın küt burnu içinde kıvırmış embriyonun duruşu, bilinen dinozor yumurtası fosillerininkinden farklı. Kuşlarda alışık olduğumuz bu görüntü, merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve yumurtadan başarıyla çıkma süreci için kritiktir. Bunun daha önce yalnızca kuşlara ait bir özellik olduğu düşünülüyordu.

Edinburgh Üniversitesi araştırmacılarından Steve Brusatte de, bunun şimdiye kadar gördüğü en güzel fosillerden biri olduğunu belirtiyor ve modern kuşlara ait birçok özelliğin dinozor atalarından kaldığını kanıtlayan bir embriyo fosili olduğunu iddia ediyor.

REFERENCES

  • 1. https://phys.org/news/2021-12-exquisitely-embryo-fossilized-dinosaur-egg.html
  • 2. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-59748281