#

Güneş’ten Gelen Fırtına

Bilim Dalları
Etiketler

Dünya yakın zamanda son 20 yılda görülmemiş bir göksel gösteriye tanık oldu. AR3664 adı verilen, Dünyamızın 15 katı çapındaki devasa bir güneş lekesinden bir dizi güçlü X sınıfı güneş patlaması, gezegenimizin manyetik alanına çarpan yüklü parçacık seli saldı. Bu da, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) tarafından G3 (“Güçlü”) olarak tanımlanan jeomanyetik bir fırtınayı tetikledi.

Fırtınanın farklı etkileri oldu. Bir yandan, gece gökyüzünde dalgalanan canlı renklerle nefes kesici bir aurora gösterisi başlattı. Canlı göksel bale, Kuzey Yarımküre’de alışılmadık derecede düşük enlemlerde auroralar (kutup ışıkları) yaratarak gökyüzü izleyicilerini büyüledi. Türkiye’nin karadeniz kıyılarında dahi bu nefes kesici gök olayı gözlendi.

Ancak, göz alıcı gösterinin gizli bir bedeli vardı. Yoğun güneş aktivitesi, bazı bölgelerde elektrik kesintilerine ve yüksek frekanslı radyo iletişiminde tahribata yol açtı. Fırtınanın etkisi daha da genişledi ve elektrik şebekelerinde akımlar indükleyerek, altyapıda potansiyel hasar riski yarattı. Her ne kadar büyük bir kesinti yaşanmasa da, bu olay uzay havası izleme ve azaltma stratejilerine olan bağımlılığımızı açıkça ortaya koydu.

AR3664 güneş lekesi bilim insanları için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyinde yoğun manyetik alanlara sahip, yüzeyin genel sıcaklığından daha soğuk, daha koyu bölgelerdir. Bu değişken alanlar, uzayın geniş boşluğuna radyasyon ve yüklü parçacıklar püskürterek güçlü güneş patlamaları yaratabilir. En enerjik tip olan X sınıfı patlamalar, büyük bir tehdit oluşturmaktadır çünkü, uydu, GPS navigasyon sistemleri ve dayandığımız diğer teknolojik altyapıyı bozabilir.

Elon Musk’a ait SpaceX’in uydu kolu Starlink de geçtiğimiz gülerde yaptığı açıklamada, Dünya’nın son yirmi yılda güneş faaliyeti nedeniyle meydana gelen en büyük jeomanyetik fırtına tarafından hırpalanması nedeniyle hizmetlerinin aksadığı konusunda uyardı.

Musk daha önce X’teki bir gönderisinde Starlink uydularının jeomanyetik fırtına nedeniyle çok fazla baskı altında olduğunu ancak şu ana kadar dayandıklarını söylemişti.

NOAA’nın Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC) yetkilileri, dinamik güneş patlamasının 10 Mayıs Cumartesi günü, AR3664 adı verilen aktif güneş lekesi bölgesinden meydana geldiğini ve devasa bir X5.8 sınıfı parlama olarak kaydedildiğini söyledi. Sonuç olarak, Dünya’nın güneşli tarafının bazı kısımlarında yüksek frekanslı (HF) radyo sinyallerinin geçici veya tamamen kaybı yaşandı.

NASA yetkilileri, 11.44 GMT’de güçlü bir X1.5 güneş patlaması daha ateşlendiğini söyledi. X sınıfı patlamalar, güneşten kaynaklanan en güçlü güneş patlamaları türleridir ve patlamalar birkaç dakikadan saatlere kadar sürse de, bu kadar yüksek büyüklüklere ulaşmaları o kadar yaygın değildir.

Yakın tarihli güneş fırtınası bir uyarı niteliğindedir ve Güneş’in gezegenimiz üzerindeki etkisini ve yaşam tarzımızı bozma potansiyelini kabul etmemizi ister. Uzay havası gizemlerini çözmeye ve koruyucu önlemlere yatırım yapmaya devam ederek, teknolojiye bağımlı dünyamız için daha dirençli bir gelecek sağlayabiliriz.

Güneş fırtınalarının etkisini azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir.

– Erken Uyarı Sistemleri: Güneş fırtınalarının önceden tahmin edilmesini ve uyarıların ilgili kuruluşlara ve halka verilmesini sağlayan sistemler.

– Teknolojik Altyapının Güçlendirilmesi: Güneş fırtınalarının etkilerine karşı daha dayanıklı olacak şekilde elektrik şebekelerinin ve diğer kritik altyapıların güçlendirilmesi.

– Acil Durum Planları: Güneş fırtınası sırasında ortaya çıkabilecek sorunlarla başa çıkmak için planlar geliştirmek.

Güneş fırtınaları ve patlamaları, Dünya üzerinde önemli bir etkilere yol açabilir. Bu nedenle, bu olayları anlamak ve etkilerini azaltmak için araştırma ve hazırlık yapılması önemlidir.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/powerful-solar-flare-x-class-eruption-from-giant-sunspot-ar3664-may-10-video
  • 2. https://www.swpc.noaa.gov/
  • 3. https://www.earth.com/news/secondary-peak-extreme-geomagnetic-solar-storm-expected-today/