Güneş’in Alevden Saçları Auroralar
Kutup ışıkları, Aurora, herkesin merak ettiği, büyüleyici fakat görülmesi zor bir fenomendir. Yıllar içinde araştırmacılar başka gezegenlerde de Aurora olabildiğini keşfettiler. Venüs, Mars, Jüpiter, Uranüs ve Neptün gezegenlerinin kendi kutup bölgelerinde de gökbilimciler Aurora gözlemlediler.
Yakın zamanda ise bilim insanları, şaşkınlık verici şekilde, Güneş üzerinde de dünyadaki kutup ışıklarına çok benzer radyo dalgaları tespit ettiler.
Güneş’in karanlık ve soğuk bölgeleri olan güneş lekeleri bilim dünyasında uzun süredir merak konusuyken, NJIT Güneş-Yer Araştırmaları Merkezi’nden araştırmacılar, güneş lekelerinin 40.000 kilometre üzerinde aurora benzeri, tuhaf bir gösterinin radyo gözlemlerini detaylı olarak kaydetti. Bu keşif, Güneş’in manyetik süreçleri hakkındaki anlayışımızı değiştirebilir ve uzak yıldızlardaki benzer olaylara dair ipuçları sunabilir.
Güneş lekesi üzerinde tespit edilen uzun süreli polarize radyo patlamaları bir haftadan daha uzun süre devam etti. Genellikle birkaç dakika ile birkaç saat süren tipik güneş radyo patlamalarından tamamen farklı bu keşif, yıldızların manyetik süreçleri hakkındaki anlayışımızı değiştirebilecek heyecan verici bir bulgu.
Dünya’da auroralar, yüklü ve enerjik güneş parçacıklarının atmosferin kutuplara yakın bölgelerinde hızla hareket etmesinin bir sonucudur; koruyucu manyetik alanın en zayıf olduğu yerlerde oksijen ve azot molekülleri uyarılır. Bu, moleküllerin enerjiyi ışık formunda serbest bırakmalarına neden olur ve gökyüzünde dalgalanan renkli şekiller gözlemlenir.
Güneş atımları genellikle Güneş etrafındaki manyetik alanlar lekelerin içinde düğümlenip aniden kıvrılmadan önce ateşlenir. Bu dinamik süreç, enerjinin salınmasına yol açar; bu da güneş patlamaları adı verilen radyasyon patlamalarını ve koronal kütle atılımları (CME’ler) adı verilen güneş malzemesinin güçlü patlamalar halinde fışkırmasına yol açar.
Dikkat çeken bir diğer nokta, Dünya’nın auroralarının aksine, bu güneş lekesi aurora emisyonlarının çok daha yüksek frekansta meydana gelmesidir. Bu, Güneş’in manyetik alanının, Dünya’nınkinin binlerce katı gücünde olması nedeniyledir.
Güneş lekesi radyo auroraları, türünün ilk tespitini temsil ettiğinden, bir sonraki adım geriye dönük analizler olacak. Daha önce kaydedilen güneş patlamalarından bazılarının bu yeni tanımlanan emisyonun örnekleri olup olmadığının belirlenmesi önemli bir araştırma konusu.
Ekibin gözlemleri, güneş bulgularını diğer yıldızların etrafındaki manyetik olaylarla ilişkilendiriyor. Sonunda, bu tür çalışmalar güneş fizikçilerinin mevcut yıldız manyetizması modellerini yeniden düşünmelerine yol açabilir.
Bu sayede, sadece kendi Güneşimizde değil, aynı zamanda Güneş Sistemimizin çok ötesindeki, uzun süreli yıldız lekelerinin bulunduğu yıldızlarda da enerjik parçacıkların ve manyetik alanların nasıl etkileşime girdiğine dair önemli bilgiler edinebiliriz.
REFERENCES
- 1. https://www.livescience.com/space/the-sun/astronomers-spot-aurora-on-the-sun-for-the-1st-time
- 2. https://www.space.com/sunspot-emissions-similar-to-auroras-earth