#

Google %100 Yenilenebilir Enerji Hedefliyor

Bilim Dalları
Etiketler

İnternet devi Google, Aralık 2016’da yaptığı bir duyuruyla, yeni yılda tüm veri merkezi ve ofislerinin yenilenebilir enerjiyle çalışacağını açıkladı. Yani, bundan böyle Google’ın arama motorlarını, YouTube ya da Gmail gibi herhangi bir hizmetini kullandığınızda, parmaklarınızın ucundaki veriler yenilenebilir bir enerji kaynağı sayesinde size ulaşacak.

Google 2012 yılından beri bu plan üzerinde çalışıyor ve zaten dünyanın en büyük kurumsal yenilenebilir elektrik alıcısıydı. Önceden yüzde 44 olan bu oran, 2017 yılı itibariyle yüzde 100’e çıkacak. Şirket kurucuları, iklim değişikliğini gerçek bir tehdit olarak algıladıklarını ve bu konuda üzerlerine düşeni yapmak zorunda hissettiklerini söylüyorlar. Öncelikli olarak rüzgâr ve güneş enerjisiyle ilgilendiklerini, bunları takiben de tüm düşük karbonlu enerji üretimi teknolojileri konusunda yatırım ve anlaşmalar yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar.

Elbette şirketin her binasını doğrudan bir yenilenebilir enerji kaynağına bağlamak mümkün değil, bu nedenle de bu enerjiyi dışarıdan satın alacaklar. Belli durumlarda yenilenebilir kaynakları yetersiz kaldığındaysa (örneğin güneş ışığı ya da rüzgârın yetersiz olduğu dönemlerde), hizmetlerini sürdürebilmek için bu süre zarfında fosil yakıtlardan yararlanacaklar. Google kullanıcılarının ve hizmetlerinin sayısı ile şirketin yıllık enerji tüketimi düşünüldüğünde, bu kaçamaklar affedilebilir görünüyor.

Yine de, esas plan bu alımı yıllık olarak dengeleyebilmek ve söz konusu dönemleri telafi edebilmek adına diğer dönemlerde fazladan alım yapmak. Ayrıca, çevre duyarlılığı konusundaki çalışma ve girişimlerini göstermek için bir de web sitesi hazırlamışlar: https://environment.google/

Temiz enerji girişimini yapan tek dev şirket Google değil. Apple da dünya çapındaki işlemlerinin yüzde 93’ünün yenilenebilir enerjiyle yürütüldüğünü söylüyor ve temiz enerji üretecek projeleri desteklemeyi düşünüyor. Facebook da 2018 yılına kadar enerji gereksiniminin yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde eder hale gelmeyi hedefliyor.

Teknoloji devlerinin önayak olduğu bu harekete, umuyoruz ki yakın zamanda diğer büyük şirketlerin de katılımını duyururuz.

REFERENCES

  • 1. https://www.theguardian.com/environment/2016/dec/06/google-powered-100-renewable-energy-2017
  • 2. http://www.sciencealert.com/google-is-going-to-be-running-solely-on-renewable-energy-by-2017