#

Pardon, demir neyi dediniz?

Bilim Dalları
Etiketler

ABD'de yapılan bir araştırma, demir eksikliği anemisiyle işitme kaybı arasında doğrudan bir ilişki olabileceğini ortaya koydu.

2014 yılında ABD'de yaşı 65'in üzerinde olan kişilerin % 40-66'sı, yaşı 85'in üzerinde olanların % 80'i ve yetişkinlerin neredeyse % 15'inden çoğu işitme zorluğu yaşayınca bu alanda araştırma yapmak şart oldu. Araştırmalar yüksek tansiyon, diabet ve tütün kullanımını, işitme kaybı riskini artıran nedenler arasında sayıyordu. Ancak genç yaş grubundaki kişilerin şikayetleri de artış gösterince, bilim adamları işitme kaybının yine yaygın olduğu bilinen demir eksikliği anemisi ile ilişkisini incelemeye aldı.

Pennsylvania State University College of Medicine tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları geçtiğimiz hafta British Medical Journal'de yayımlandı. Araştırma, yaşları 21-90 arasında değişen 305 bin 339 yetişkinin tıbbi kayıtlarını mercek altına alarak sinirsel tip işitme kaybı (kulak salyangozu ya da iç kulaktan beyine uzanan sinir yollarındaki hasardan kaynaklanan) ve iletim tip işitme kaybı (orta kulaktaki kemiklerden kaynaklanan) ile demir eksikliği arasında doğrudan bir ilişki olabileceğine dikkat çekti.

Araştırma sonuçları, işitme kaybı yaygınlığını % 1,6, demir eksikliği anemisinin yaygınlığını ise % 0,7 olarak saptadı ve her iki işitme kaybı tipinin de, belirgin ölçüde demir eksikliği anemisiyle ilişkisi olduğunu ortaya koydu. Demir eksikliği anemisi tespit edilen yetişkinlerin %1,1'inde sinirsel tip işitme kaybı, % 3,4'ünde ise iletim tipi işitme kaybı olduğu belirlendi.

Bilim insanları araştırmanın, Tayvan'da yürütülen bir başka araştırma ile benzer sonuçlar verdiğine dikkat çekti ve demir eksikliği anemisinin işitme sağlığını etkileyebileceği çeşitli mekanizmalara örnek verdi.

Koklea yani kulak salyangozu, iskemik zedelenmeye karşı son derece duyarlı çünkü bu bölgeye yalnızca labirentin arter kan taşıyabiliyor. Demir eksikliği anemisi, iskemik felç için de potansiyel bir risk anlamına geliyor, çünkü düşük hemoglobin düzeyi taşınan oksijen miktarını doğrudan etkiliyor. Ayrıca damar hastalıkları olan yetişkinlerin ve reaktif trombositoz hastalarının da, ani sinirsel tip işitme kayıpları yaşama ihtimalleri daha yüksek gösteriliyor.

Demir eksikliği, enerji ve miyelin üretiminin azalmasına yol açıyor. İşitme sinirlerini kaplayan miyelinin zedelenmesinin, sodyum kanalı yoğunluğundaki değişimden ötürü işitme kaybına yol açacağı tahmin ediliyor.

Demir eksikliği anemisi birkaç aylık bir demir takviyesiyle kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Araştırma, sağlıklı beslenen insanların yüksek frekanstaki sesleri daha kolay algıladığını ortaya koyan, önceki araştırmalara atıfta bulunuyor.

Araştırmacılar bir sonraki adımın demir eksikliği anemisinin doğru zamanda ve düzgün teşhis edilmesinin işitme sağlığına olumlu katkıları olabileceğini, bu nedenle ilişkinin daha detaylı olarak incelenmesi gerektiğini söylüyor. 

REFERENCES

  • 1. http://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2594264