#

Ekimde Gökyüzü

Science Fields
Tags

Ekimde gökyüzünde neler olacak?

6 Ekim      

Yeni ay.

8 Ekim      

Draconid meteor yağmuru. 6-10 Ekim arası devam eden bu gök olayı 9 Ekim sabah karşı en yoğun haline ulaşacak.

Çoğu yıl diğer meteor yağmurları kadar aktif olmasa da, Draconid meteor yağmurları bazı yıllar saatte yüzlerce kayan yıldız sunarak görsel şölenler sunabilmesiyle ünlü. En son 2011 yılında saatte 600 civarı meteor gözlendiği bildirilmiş. Bu yıl genel beklenti 20 civarı. Meteorların çıkış noktası Vega yıldızının yakınında görülebilen Draco (Ejderha) takım yıldızı civarı olacak.

9 Ekim      

Venüs ve Ay yakın konumda (2.9°).

Üç günlük ince bir hilal ay ile oldukça yakınındaki en parlak gezegen güzel bir görsel sunacak.

14 Ekim    

Satürn ve Ay yakın konumda (4.1°)

14 Ekim gecesi Satürn, Ay’ın sadece 4° yakınında görünecek ve Ay’ın ilk dördün evresinde olması güzel bir görünüş sağlayacak.

15 Ekim    

Jüpiter ve Ay yakın konumda. (4.3°)

Bir sonraki gece ise sistemimizin en büyük gezegeni, Ay ile yakın görünüm sunacak. Satürn henüz fazla uzaklaşmamışken, Jüpiter de Ay’ın yaklaşık 4 derece güneyinden geçecek.

20 Ekim    

Dolunay. Tam dolunay anı saat 17.57’de gerçekleşecek.

21 Ekim    

Orionid meteor yağmuru.

Ekim gecelerinin en heyecanlı gök olayı süphesiz ki Orionidlerdir. Bu yıl 21’inde zirve noktasına ulaşması beklenen bu meteor yağmurunda, saatte 20 civarı kayan yıldız görülebilmesi bekleniyor.

Orionidler, gece gökyüzünde oldukça tanınabilir bir takımyıldız olan Orion’a (Avcı) yakın bir noktadan geldikleri için fark edilmeleri kolaydır. Bu meteor yağmurunu izlemek için, doğu gökyüzünde Orion’u arayın.

24 Ekim    

Merkür batı yönünde en büyük uzanımında.

En içteki gezegen, -0.6 büyüklüğünde parlayarak Güneş’ten en büyük batı ayrımına ulaşacak. Ertesi gün (25 Ekim) Merkür sabah gökyüzünde, 17° ile en yüksek noktasına ulaşacak.  Güneş doğmadan kısa bir süre önce doğu ufkunun üzerinde gözlemlenmesi zor bu gezegeni yakalayabilirsiniz.