#

Dünyanın En Büyük Uçağı Havalandı

Bilim Dalları
Etiketler

Farklı seviyedeki yörüngelere havadan roket fırlatma teknolojisi geliştirmek amacıyla milyarder Paul Allen tarafından kurulan Stratolaunch firması dünyanın en büyük uçağının ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi.

Stratolaunch tarafından önceden resmi olarak duyurulmayan uçuş, şirketin son aylarda dev uçakla pist testleri yaptığı havalimanındaki fotoğrafçılar tarafından tespit edildi.

Roc adı verilen uçak 13 Nisan günü Mojave, California’daki merkezden havalanarak 2,5 saat havada kaldı, 5.180 metre yüksekliğe ve 304km/s hıza erişti.

Taşıyıcı uçak muazzam büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Çift gövdeye ve 6 jet motoruna sahip dev hava taşıtının kanat açıklığı 117 m. Karşılaştırma için Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 109 m boyunda olduğunu hatırlatalım.

Uçak, uydu taşıyan roketleri yaklaşık 10.700 metre yüksekliğe kadar uçuracak şekilde tasarlanmış, buradan sonra yüklerini yörüngeye kadar taşımak için kendi roketlerini çalıştırarak yollarına devam etmeleri planlanıyor. 225.000 kg’a kadar olan bir ya da birden fazla uzay yükünü taşıyabiliyor. SpaceX gibi yerden havalanan ve yüksek miktarlarda yakıt kullanan roket taşıyıcılara alternatif, ekonomik ve rutin taşıma gerçekleştirebilmek amaçlanıyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.space.com/stratolaunch-flies-worlds-largest-plane-first-time.html
  • 2. https://interestingengineering.com/stratolaunch-worlds-largest-plane-flies-for-the-first-time