#

Doktorlar Uyarıyor: Lohusalar, Plasentanızı Yemeyin!

Science Fields

ABD’de doktor ve psikologlar, doğum yapan kadınlar arasında hızla yaygınlaşmakta olan plasenta yemenin, inanışın aksine anneye bir fayda sağlamadığı gibi, bebeği de bilinmeyen risklere maruz bırakabileceği uyarısını yaptılar.

Kourtney Kardashian gibi bazı ünlülerin sosyal medyada faydalarına düzdükleri övgülere karşın, Northwestern Üniversitesi araştırmacıları çiğ, pişmiş ya da kapsül haline getirilen plasenta yemenin doğum sonrası (postpartum) depresyonu önlediği, doğum sonrası ağrıları azalttığı, enerjiyi artırdığı, sütü çoğalttığı, deriye esneklik sağladığı, anne-bebek bağlarını güçlendirdiği ve vücutta azalan demiri yenilediği yolunda hiçbir bilimsel veri bulunmadığını açıkladılar.

Psikiyatrist Dr. Crystal Clark ve psikolog Cynthia Coyle yönetiminde yürütülen ve Archives of Women’s Mental Health dergisinde yayımlanan çalışmada, cenini toksin ve kirleticilerden koruyan bir filtre görevi yapan plasentanın yenmesinin, anne ve eğer emziriyorsa da bebek için henüz bilinmeyen birtakım riskler taşıdığına işaret edildi.

Hamilelik sırasında bebeklerinin sağlığı için yediklerine içtiklerine çok dikkat eden kadınların bile doktorlarının görüşlerini sormadan “plasentofaji” denen bu “kocakarı tavsiyesini” uyguladıklarını kaydeden Clark, ABD’de ilk kez 1970’lerde ortaya çıkmaya başlayan bu eğilimin son yıllarda bloglar, medya ve web siteleri aracığıyla yaygınlık kazandığından yakınıyor. Araştırmacı, plasentanın saklanması ve hazırlanmasıyla ilgili kuralların olmamasına ve yenen miktar konusundaki farklılıklara da işaret ederek, doktorların hastalarını plasentofajinin olası tehlikelerine karşı uyarmaları gereğinin de altını çiziyor.

REFERENCES

  • 1. “Eating the placenta: trendybut no proven health benefits and unknown risks”, Northwestern University, 4 Haziran 2015