#

Delikli Sıvı Yapıldı

Bilim Dalları

Karbon salımına karşı ideal…

Kuzey İrlanda’daki Queen’s Üniversitesi’nden araştırmacılar, pek çok başka potansiyel kullanımının ötesinde, “karbon tutma”  teknolojileri için ufuk açacak bir “delikli sıvı” geliştirdiler.

Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacıların, Liverpool Üniversitesi ve çeşitli uluslardan bilimcilerin katkılarıyla geliştirdikleri malzemenin özelliği, çok büyük oranlarda gazı çözünmüş halde içindeki deliklerde hapsedebilmesi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmayla ilgili bilgi veren Prof. Stuart James, şimdiye kadar yalnız katı malzemelerle gerçekleştirilebilen delikli (poröz) yapıları, akışkanlarda oluşturabilmek için, “yolu tersine kat ederek” işe sıvı içindeki moleküllerin yapılarını tasarlamakla başladıklarını belirtiyor.

Geliştirdikleri teknolojinin henüz bu tür malzemelerle ne yapılacağını keşfetmeye yönelik deney aşamasında olduğunu kaydeden Prof. James’e göre önümüzdeki birkaç yıl içinde olgunlaştırılacak çalışmalarla, gazların çözünmesine dayalı pek çok uygulama hayata geçirilebilecek.

REFERENCES

  • 1. “Queen’s University Belfast Nort hern Ireland, invents first ‘Porous liquid’”, Queen’s University Belfast, 11 Kasım 2015