#

Doğal Dişliler

Bilim Dalları

Birçok teknolojik atılımiçin esini doğadaki canlı varlıklardan alan insanın, kendi icadı olarak gururlandığı bir düzeneğin orijinalinin de doğada bulunduğu ortaya çıktı.

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, bahçelerde yapraktan yaprağa atlayan Issus adlı bir böceğin, sıçrama hareketi sırasında arka ayaklarını eşzamanlı  kullanmak için bir dişli mekanizmasından yararlandığını belirlediler.

İki arka bacağın eklemleri üzerinde bulunan disklerin üzerindeki dişler sıçrama sırasında bir arabanın vites kutusundaki gibi birbirlerine geçip dönerek, hem sıçramayı güçlendiriyor, hem de iki bacağın sıçraması arasındaki farkı 30 mikrosaniye düzeyine indiriyor (1 mikrosaniye, saniyenin milyonda biri). Araştırmacılara göre, uzak mesafelere ulaşabilmek için çok güçlü bir sıçrayış yapması gereken böcek, bu mekanik dişlilerin sağladığı eşzamanlılık olmadan “yampiri” gidip bir yerlere çarpardı.

Cambridge Üniversitesi Zooloi Bölümü’nden Prof. Malcolm Burrows, sinir sisteminin bacakların sıçrayışında aynı eşzamanlılığı sağlamak için çok daha fazla zamana gereksinim duyacağını vurguluyor.

Ancak böcek, yetişkinliğinde yaşamak için sinir sistemine güvenmek zorunda; çünkü dişli diskler yalnızca hayvanın ilk kez kabuk değiştirmesinin ardındaki gençlik evresinde mevcut. Daha sonraki evrelerde bu mekanik destekten yoksun kalan Issus, sıçrayışlarında uzun bacaklarından yararlanıyor.

REFERENCES

  • 1. “Functioning ‘mechanical gears’ seen in nature for the first time”, University of Cambridge.