#

Bir Ötegezegen Ailesi Kolay Yakalanmıyor!

Bilim Dalları
Etiketler

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskobu (ESO – VLT), iki dev gezegeniyle birlikte genç, güneş benzeri bir yıldızın ilk doğrudan görüntüsünü kaydetti. TYC 8998-760-1 olarak adlandırılan yıldız, Musca Takımyıldızı’nda ve sistemimizden yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta. Sadece 17 milyon yaşındaki gezegen ailesi, 4 milyar yıllık güneş sistemine kıyasla oldukça genç kabul ediliyor.

Birden fazla ötegezegeni olan sistemlerin görüntüleri son derece nadirdir ve şimdiye kadar astronomlar güneşe benzer bir yıldızın etrafında dönen birden fazla gezegeni doğrudan gözlemlememişlerdi. Gözlemler, gökbilimcilerin gezegenimizin kendi güneşimizin etrafında nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlamasına yardımcı olabilir.

İki gaz devinin yörüngeleri, ev sahibi yıldızlarından Dünya – Güneş mesafesinin 160 ve 320 katı uzaklıkta. Bu, sistemimizin iki gaz devi olan Jüpiter ve Satürn’ün Güneş’le olan mesafesinden daha uzak. Araştırmacılar ayrıca bu iki gezegenin Güneş Sistemimizdekilerden çok daha ağır olduğunu, daha içerdekinin Jüpiter’in kütlesinin 14 katı ve dıştaki gezegenin ise altı katı olduğunu buldular.

Bu görüntüler Şili’deki VLT’nin SPHERE adlı cihazı sayesinde elde edilebildi. SPHERE, Coronagraf adı verilen bir sistem kullanarak yıldızdan gelen parlak ışığı engelleyip çok daha sönük gezegenlerin görülmesini sağlıyor. Güneş Sistemimizdeki gibi eski gezegenler bu teknikle bulunamayacak kadar serin olsa da, genç gezegenler çok daha sıcaktır ve bu nedenle kızılötesinde daha parlak görünürler. Araştırma ekibi, geçtiğimiz yıl boyunca birkaç görüntü alarak ve 2017’ye kadar eski verileri kullanarak, iki gezegenin yıldız sisteminin bir parçası olduğunu doğruladı.

Bu güneş dışı gezegen ailesi, yıldız sistemlerinin nasıl oluşabileceği hakkında yeni bilgiler sağlayabilir ve diğer birçok gezegen dışı keşifte olduğu gibi, bu keşif de daha önce aklımıza gelmeyen senaryoları değerlendirmemizi sağlayacak.

REFERENCES

  • 1. https://phys.org/news/2020-07-image-multi-planet-sun-like-star.html
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/first-picture-sun-like-star-multiple-exoplanets-astronomy-planets