#

Bir Hafızaya Kaç Yüz Sığar?

Science Fields
Tags

Birkaç yüz yıl öncesine kadar yalnızca küçük ve dağınık gruplar içinde yaşayan türümüzün şaşırtıcı derecede çok yüzü teşhis etme yeteneği var. Antropolojik araştırmalar, insanlık tarihi boyunca 100-250 kişi arasında değişen sosyal ağlar kurduğumuzu gösterse de, ortalama bir insanın “yüz dağarcığı” 5 bin!

York Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden araştırmacılar 25 kişiye, kişisel olarak tanıdıkları ve sanatçı, düşünür, politikacılar arasından yüzlerini hatırladıkları ünlü insanların isimlerini listelemeleri için 1’er saat verdi.

Araştırmaya katılanların isimlerini hatırlayamadıkları kişiler için kullandıkları tarifler de kabul edildi. Yazılan isimler dışında kaç yüzü tanıyabildiklerini ölçmek üzere katılımcılara 3441 ünlünün yüzü gösterildi.

Proceedings of the Royal Society B.’de yayımlanan raporda 25 katılımcının bin ile 10 bin arasında yüz tanıyabildiği belirlendi. Yani araştırmacılar bir insanın ortalama 5 bin yüzü tanıyabildiğini söyleyebiliyor.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Rob Jenkins, bazı insanların yüz tanımaya doğal olarak yatkın olduğunu, bazılarınınsa yüzlere fazla dikkat etmediğini; bunun da içinde büyüdüğümüz sosyal ortamın yapısıyla açıklanabileceğini söylüyor.

Araştırma hatırlanabilen yüzlerin sayısını belirlemeyi hedeflediği için, insan beyninin hatırlayabileceği yüz sayısının sınırı henüz bilinmiyor.

Simaları hayatımız boyunca kaydediyor muyuz, yoksa belirli bir yaştan sonra kayıt etmeyi bırakıyor muyuz? Araştırmacıların bir sonraki adımı, neden bazılarımızın yüz tanıma konusunda beceriksiz olduğunu netleştirmek olacak.

REFERENCES

  • 1. http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/285/1888/20181319
  • 2. http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/human-facial-recognition-06493.html