Ay’da Yaşayabilir misiniz?
İnsanlığın 100 yıl içinde yeryüzünden silinebileceğini öngören bilim insanları, Ay’da alternatif bir yerleşim alanı kurma planlarını açıkladı. “Ay Köyü, Mars'ta kurulacak koloninin bir önceki adımı” dedi Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Direktörü.
SpeceX'in kurucusu Elon Musk, iddia ettiği gibi 2024'te Mars'a yolcu taşımaya başladığında, Ay Köyü çoktan kurulmuş olacak. Zira ESA Direktörü Johann-Dietrich Woerner, Mars'a üç yılda ulaşabilecekken, Ay'a üç günde adım atabilecek olmamızın, uyduyu makul bir üs adayı yaptığını söyledi. Woerner'e göre önümüzdeki 20 yılda Ay’da görülmemiş bir trafik yaşanacak.
Ay Köyü
“Baştan söyleyeyim. Küçük evler, bir okul, bir kilise, bir fırın ve bir mezarlıktan söz etmiyoruz” diyor ESA Direktörü. Tek yönlü ve maliyetli bir uçuş yerine, uluslararası işbirliğine elverişli en mantıklı sıçrama tahtası, Ay Köyü. Böyle adlandırılmasının nedeni ise farklı yetenek ve kapasitelere sahip grupların bir araya gelmesinden oluşacak olması. Aya gitmek, Mars'a gitmek kadar riskli değil ve geri dönmek yalnızca üç gün sürüyor.
A Planı
Planın ilk ayağı, Ay’a bir robot göndererek astronotları şişirilebilen bir kubbenin içine yerleştirmek. İkinci ayaksa Ay’da mevcut olan metal ve minerallerle 3 boyutlu meskenler inşa etmek. Ancak güneş ışınımı ve kozmik ışınım, mikro-meteorlar ve aşırı sıcaklıklarla ilgili sorunlar hâlâ birer soru işareti. Bu nedenle öncelik, güney kutbunun karanlık ancak suya sahip bir bölge oluşu nedeniyle ve bu bölgenin Dünya’dan gelen radyasyondan etkilenmeyeceği varsayımıyla bir teleskop inşa etmek.
İlk ticari keşif uçuşları 2018'de
Bugüne kadar en fazla Dünya’nın yörüngesinde tur atan ticari uzay mekikleri, ilk kez 2018'de Ay’a iniş yapabilecek. Geçtiğimiz aylarda merkezi Florida ve misyonu Ay’daki kaynakları keşfetmek olan MoonExpress, ABD'de başvuru yapan 16 takım arasından Ay’a inmeye hak kazanan ilk şirket oldu; aynı zamanda Google tarafından verilen 20 milyon dolarlık para ödülünü de kazandı.
MoonExpress'in ilk hedefi kutuptaki buzun eritilmesiyle hidrojen ve oksijeni ayrıştırarak roket yakıtı elde etmek. Şirketin kurucusu Bob Richards şimdiden Ay’dan “gökyüzündeki yakıt istasyonu” olarak söz ediyor.
İnsanı da yedeklerler
Eski bir NASA astronotu olan Jeff Hoffman da insanların mümkün olan en kısa sürede Ay’a geri dönmesi gerektiğine inanıyor. Hatırlarsanız dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking de, dünya çapında bir felaketin gerçekleşeceği ihtimali üzerinde durarak, yumurtaların hepsini aynı sepete koymamak, sepeti düşürmeden yedek insan türünü uzaya göndermek gerektiğini söylemişti.
20 yıldan önce mümkün değil
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) şimdilik 25 ülkenin katılımıyla kurmayı planladığı Moon Village (Ay Köyü), Hindistan, Rusya, Japonya ve Çin uzay ajanslarının başını çektiği bir proje. İlgilenen bütün ülkelere ve özel girişimlere açık ve 3 boyutlu basılması planlanan meskenlerinde hiçbir dünya ülkesinin bayrağı dalgalanmayacak.
Dünyanın dört bir yanından bilim, madencilik, ticaret, turizm, gıda, mühendislik gibi farklı uzmanlıkları olan özel grupları da kendi araştırmalarını başlatmaya davet eden proje, 2024 yılında devreden çıkarılacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yerini almak üzere lanse edilmiş olsa da, bilim insanları, kalıcı bir üs kurmanın 20 yıldan önce mümkün olamayacağını ekliyor.
Bilet fiyatlarında indirim bekleniyor
Ay Köyü elçisi Bernard Foing, 2050'de sayıları bine yakın ailenin aydaki projeleri araştırma ve geliştirme grubuna katılmış olabileceğini söylüyor. Fakat valizleri toplamak için erken olabilir, zira bugün 100 milyon euro tutarında olan yolculuk masrafının 20 yıl içinde yüzde birine düşeceği tahmin ediliyor.
REFERENCES
- 1. https://www.space.com/32695-moon-colony-european-space-agency.html
- 2. https://phys.org/news/2017-09-moon-village-mars-esa.html
- 3. https://www.space.com/32695-moon-colony-european-space-agency.html
- 4. https://www.moonvillageassociation.org/