#

Ateşböceği Kanser Tanısına Işık Tutuyor

Bilim Dalları

Gen mühendisliğine gerek bırakmıyor.

İsviçre’de araştırmacılar, ateşböceklerine ışıklarını sağlayan lusiferaz enzimini kullanarak kanser tanısı için basit, ucuz ve güvenilir bir araç geliştirdiler.

Lozan Federal Politeknik Okulu (EPFL) araştırmacıları, Nature Communications dergisinde yayımladıkları çalışmalarında, kanser hücrelerini tanımak üzere geliştirilen küçük bir kimyasal etiket molekülünü lusiferaz enzimine bağladıklarını açıkladılar.

EPLF araştırmacıları Alberto Schena ve Rudolf Griss tarafından geliştirilen süreçte etiket molekül, bağlandığı lusiferazın etkinliğini baskılayarak ışık üretmesini önlüyor. Ancak, etiket molekül hedeflediği kanser hücresindeki proteini bulduğunda hedef moleküle yapışmak için lusiferazın ışık üretmesini engelleyen blokeyi kaldırıyor. Lusiferaz da çıplak gözle görülebilen bir ışık sinyaliyle hedefin bulunduğunu ilan ediyor.

Geliştirilen yöntemin, kanser tanısı için uzun süren ve pahalı gen mühendisliği tekniklerine bağımlılığı ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Ayrıca, hedef molekül işaretçi tarafından yakalandığında harekete geçen lusiferazın yaydığı, kolayca görülebilen ışık da, standart tanı yöntemlerinde kullanılan pahalı ve karmaşık sinyal okuma ve değerlendirme araçlarına da gerek bırakmıyor.

Çalışmanın gerçekleştirildiği laboratuvarın yöneticisi Kai Johnsson, lusiferaza mutasyonlar aracılığıyla başka bir proteini tanıma yetisinin kazandırılmasının normalde çok uzun çalışmalar gerektireceğine işaret ediyor. Araştırmacı, “yarı biyolojik, yarı sentetik bir cyborg molekül” olarak düşünülebilecek etiketlenmiş lusiferaz kullanımıyla yapılacak şeyinse, hedef molekülü tanıyacak bir işaretçi geliştirmeden ibaret olduğunu belirtiyor.

REFERENCES

  • 1. “The light of fireflies for medical diagnostics”, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, 22 Temmuz 2015