#

Altı Bacaklı Robot Hexator

Bilim Dalları

Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Enstitüsü / IEEE Robotik ve Otomasyon Kulübü öğrencilerinden Mert Canat ve Göksu Kara büyük özverilerle yürüttükleri çalışmalarının meyveleri topluyorlar. Ürettikleri Hexator adlı robot, katıldığı yarışmalardan hep ödülle döndü. Mert ve Göksu projelerini KURIUOS’a anlattılar.

Projeye başladığımızda amacımız teknik anlamda bir şeyler öğrenebilmek ve derslerde gördüklerimizi bir nebze olsun hayata geçirebilmekti. Ardından ülkemizde tarımın önemine karşılık yapılan proje sayısının sınırlı olması çıkış noktamız oldu. Projenin adını traktör ve hexapod (altı bacaklı robot) birleşimi olan "Hexator" koyduk. Proje ilerledikten sonra bir yarışmaya katılmak istedik ve tarımın bizim için uygun bir alan olacağına karar verdik. Yürüyebilen bir robotun engebede hareket kabiliyetini traktörün giremediği noktalarda kullanabileceğimizi düşündük. Robotumuzun büyük boyutlu bir versiyonuna traktör aparatları yerleştirilerek tarımda verimin artırılabileceğine inanıyoruz.

Çalışmamızın tamamında yeni bir şeyler öğrenmeyi amaç edindik. Bu süreçte internetteki profesyonel makalelerin yanı sıra bizim gibi meraklı insanların uğraştıkları projeleri de inceledik. Misyonumuz, öğrendiğimiz her bilgiyi kuyumcu titizliği ile projemize eklemekti. Hayvanlardan esinlenerek, yürüyüş şekillerini taklit etmeye çalıştık. Farklı yürüme algoritmaları geliştirdik. Robotun eğim ve engebede yürüyebilmesi için robota yerçekimi (gyro) sensörü ekledik. Robotun kontrolünü kendi yazdığımız grafiksel arayüzle bilgisayardan kablosuz olarak gerçekleştiriyoruz.

 

Projemizle sırasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen İTÜRO, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen BAURobotics ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından düzenlenen IZTECH RoboLeague yarışmalarına katıldık. Üç yarışmada da serbest kategoride jüri tarafından birinciliğe layık görüldük. Katıldığımız her yarışmada robota yeni özellikler eklediğimizi belirtmekte fayda var.

Mert ve Göksu kendilerini şu sözlerle tanıyorlar:

Mert Canat ve Göksu Kara IZTECH RoboLeague ödül töreninde.

Ben Mert, Elektrik-Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisiyim. Fizikle çift anadal yapıyorum. Üniversite öncesinde amatör olarak mekanik sistemlerle uğraşıyordum. Sonrasında kodlama ile tanışarak mikroişlemciler alanına yoğunlaştım. Okulumuzda IEEE Student Branch’te Robotics & Automation Society (RAS) altkolunun başkanlığını yapmaktayım.

Ben Göksu KARA Elektirik-Elektonik bölümü son sınıf öğrencisiyim. İki seneye aşkın süredir robotlar ve uygulama alanları ile ilgli araştırma yapıyorum. Bir buçuk seneye yakındır da projemiz “Hexatör" üzerinde çalışıyoruz. Derslerde öğrendiğimiz bilgileri hayata geçirmek için yaptığımız projemizin böyle bir noktayı geldiğini görmek gerçekten çok heyecan verici. Umarım mevcut hedeflerimi gerçekleştiriz ve  Hexatörler çiftçilerimizin yanında  yerini alır.