#

Akıllı Telefonlar Can Sıkıntısına Karşı

Bilim Dalları
Etiketler

Kabul edelim, iş bazen sıkıcı gelir. İster üniversitede öğrenci olun, ister deneyimli bir girişimci, iş yorgunluğu günün herhangi bir noktasında sizi vurabilir. Ayrıca eğer siz de çoğu insan gibiyseniz, işteyken kendinizi motivasyonsuz ve ilhamdan uzak hissettiğinizde muhtemelen rahatlamak için akıllı telefonunuza dönüyorsunuzdur.

Ancak, Royal Society Open Science‘da yayımlanan güncel bir çalışma, ekranda geçirdiğiniz zamanının can sıkıntınıza iyi gelip gelmediğini sorgulamanıza neden olabilir. Radboud Üniversitesi’nden Dr. Madelon van Hooff ve meslektaşları yaptıkları bu çalışmada, sosyal medyada vakit geçirmenin can sıkıntısı ve yorgunlukla ilişkili stresi azalttığı fikrine meydan okuyor.

Araştırmacılar, akıllı telefon kullanımı, yorgunluk ve can sıkıntısı arasındaki ilişkiye daha yakından bakmak için Radboud Üniversitesi’nde çalışan 83 doktora adayından veri topladılar. Araştırmaya katılan gönüllüler haftada yaklaşık 38 saat çalışıyorlardı.

Yaklaşık 18 ay boyunca, çalışmaya katılan doktora adayları, yorgunluk, can sıkıntısı ve fırsatı kaçırma korkusunu (FOMO) değerlendiren birçok anket doldurdular. Çalışmaya katılanların telefonlarına günlük telefon kullanımını izleyen bir uygulama da yüklenmişti.

Araştırma sonuçları, insanların iş yerinde sıkıldıklarında veya yorgunken akıllı telefonlarını kullanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Hatta yorgunluk ve can sıkıntısındaki yalnızca 10 puanlık bir artış, akıllı telefon kullanımında %30-40’lık bir artışla ilişkilendirildi. Buna ek olarak, araştırmacılar, katılımcıların yorgunluk seviyelerinde sabahtan öğlene kadar 20 puanlık bir artış da gözlemlediler.

Diğer yandan, sonuçlar telefon kullanımından sonra da can sıkıntısı ve yorgunlukta artış olduğunu gösterdi. Araştırmacılara göre, bunun iki nedeni olabilir: Görev değiştirmeden kaynaklı zihinsel yorgunluk ve telefonda can sıkıntısı seviyesinde anlamlı bir fark yaratmaya yetecek kadar zaman geçirmemek. Bunun yanı sıra, araştırmacılar insanların yorgunluklarını azaltmak için boş zamanlarında akıllı telefonlarında en az 2 dakika geçirmeleri gerekebileceğini de belirtiyor.

Sonuçlar akıllı telefon kullanımının can sıkıntısı ve yorgunluk üzerinde küçük bir etkiye sahip olduğunu gösterse de oldukça merak uyandırıcı. Dr. van Hooff ve meslektaşları, işte verdiğimiz kısa molaları akıllı telefonları kullanarak geçirmeye karşı bizi uyarıyor, çünkü bu pek de motivasyonu artıran bir seçim gibi görünmüyor. Ancak, can sıkıntısı ve akıllı telefon kullanımı arasındaki etkileşimi daha derinden incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da kesin.

REFERENCES

  • 1. Dora, J., van Hooff, M., Geurts, S., Kompier, M., & Bijleveld, E. (2021). Fatigue, boredom and objectively measured smartphone use at work. Royal Society Open Science, 8: 201915. https://doi.org/10.1098/rsos.20191