#

Ağustosta Gökyüzü

Bilim Dalları
Etiketler

Ağustos boyunca gökyüzünde neler olacak?

1 Ağustos

Yeni ay. Ay, Güneş ve Dünya arasında kaldığı bu evrede çıplak gözle görülemez. Galaksiler ve yıldız kümeleri gibi soluk derin uzay cisimlerini gözlemlemek için ayın en iyi zamanıdır.

9 Ağustos

Merkür 19o ile en büyük batı uzanımında. Astronomide uzanım, iç gezegenlerin Güneş ile yaptığı maksimum açılara verilen addır. Sabah gökyüzünde ufkun üzerinde en yüksek noktasında olacağından Merkür’ü görmek için en iyi zaman budur. Güneş doğmadan hemen önce, doğu gökyüzünde gezegeni görebilirsiniz.

12 – 13 Ağustos

Perseid göktaşı (meteor) yağmuru. Perseidler, her zaman yılın en heyecanla beklenen gök olaylarındandır. Yaz ortasına denk gelmesi ve kimi zaman saatte 60 civarı meteor gözlenebilmesi bu ilginin haklı sebebidir. 1862’de keşfedilen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı ile ilişkili bu meteorlar, her yıl 17 Temmuz – 27 Ağustos tarihleri arası dünya atmosferine girerek yanar. Bu yıl en yoğun zamanı 12 Ağustos gecesi, 13 Ağustos sabahı yaşanacak olan akan yıldız şovunun Ağustos dolunayına yakın zamana denk gelmesi sönük meteorların görünmesini engelleyecek olsa da, gece yarısından sonra açık havada izlenmeye değer geçeceği kesin gibi. Ana çıkış yönü Perseus takımyıldızı olacak meteorlar gök kürede her hangi bir yönde görülebilir.

15 Ağustos

Dolunay. Tam dolunay anı 15:30’da gerçekleşecek.

30 Ağustos

Yeni ay. 2019 Ağustos gökyüzü iki yeni aya sahne olacak. Aynı takvim ayında iki kez yeni ay olması en son Ekim 2016’da gerçekleşmişti; bir dahaki seferse 2022 yılının Nisan ayında görülebilecek.