#

Ağustosta Gökyüzü

Bilim Dalları
Etiketler

Ağustosta gökyüzünde neler olacak?

2 Ağustos

Satürn karşıt konumda. Halkalı gezegen bu yıl Dünya’ya en yakın konumda olduğu dönemde, gökyüzünde Güneş’in tam karşısında olacak. Bu da en büyük ve en parlak görüleceği zaman anlamına geliyor. Satürn gökyüzünde en yüksek noktasına gece yarısı civarında ulaşacak.

8 Ağustos

Yeni ay – saat 16.51

11 Ağustos

Ay ve Venüs yakın görünümde. Uydumuz, gökyüzünde Venüs’ün yaklaşık 4 derece kuzeyinden geçecek. Ay %11 aydınlanmış hilal görünümünde olacağından, gün batımından hemen sonra batı yönünde güzel bir görüntü oluşturacaklar.

12 Ağustos

Perseid meteor yağmuru. Gökyüzü meraklıları için yılın en heyecanla beklenen gecesi.

Dünya her yıl, 17 Temmuz’dan 24 Ağustos’a kadar Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın rotasından geçer ve meteor yağmurunun zirvesi; Dünya’nın en yoğun, en tozlu bölgeden geçtiği zaman- 11-13 Ağustos’ta gerçekleşir. Bu yıl, ideal koşullarda, saatte 60 kadar meteor gözlemlenebilmesi bekleniyor.

Meteorların atmosfere ana giriş noktası Perseus – Kahraman takım yıldızı yöresi olacak.

15 Ağustos

Ay ilkdördün evresinde.

19 Ağustos

Merkür ve Mars yakın görünümde. Bu iki gezegen 0.1 derece ile oldukça yakın görünüm sergileyecekler, ancak doğuş ve batış saatleri (07.50 – 20.30) gözlem için pek uygun olmayacak.

20 Ağustos

Jüpiter karşı konumda.

Gaz devi, yıl içinde Dünya’ya en yakın yaklaşımını yaptığı sırada, Dünya’nın gökyüzünde Güneş’in tam karşısında yer alacak. Gezegen bu gece en büyük ve en parlak halinde olacak ve bütün gece boyunca görülebilecek.

Satürn ve Ay yakın görünümde. (3.8°)

22 Ağustos

Dolunay.

Jüpiter ve Ay yakın görünümde. (4.1°)

30 Ağustos

Ay sondördün evresinde.