#

3 °C Artış Ne Demek?

Bilim Dalları
Etiketler

Küresel ısınma araştırmalarının sonuncusu, oldukça karamsar ve kurak bir Avrupa resmi çiziyor.
Almanya’daki Helmholtz Çevre Araştırma Merkezi’ne (UFZ) göre dünya 3 °C daha ısınırsa kuraklığın etki alanı iki katına çıkacak.
ABD, Hollanda ve Birleşik Krallık’tan bilim insanlarının oluşturduğu bir ekip, küresel ısınmanın 3 °C artması halinde, Avrupa’daki kurak alanların yüzde 13’ten yüzde 26’ya çıkacağını açıkladı. Uzmanlara göre, Paris İklim Anlaşması’nda sözü edilen tedbirlerle ısınma 1,5 °C’de sabitlenebilirse aynı oran yüzde 19 olarak kalacak.

En karamsar öngörülerden birkaçı

Avrupa’daki en büyük kuraklıkların süresi, geçmiştekilerden 3-4 kat daha uzun olacak. Hatta 400 milyondan fazla insanın etkileneceği hesaplanıyor.
Kuraklık en çok Akdeniz bölgesini etkiliyor, zira kuraklık yaşayacak alanların yüzde 28’den yüzde 49 gibi yüksek bir orana çıkması bekleniyor. Rapora göre Güney Avrupa’da kurak geçen ayların sayısı belirgin bir biçimde yükselecek. Şimdiye kadar yılda 2,1 ay olan ortalamanın, 5,6 aya çıkacağı ön görülüyor.
Nature Climate Change‘te İberya Yarımadası için öngörülen senaryo ise en kötüsü: Kuraklığın en az 7 ay süreceği tahmini yapılıyor.
Araştırmada görev alan ve UFZ’de su bilimci olan Dr. Luis Samaniego ve matematikçi Dr. Stephan Thober, 3 °C’lik bir ısınmanın topraktaki suyu 35 mm daha aşağı çekerek 2 metre derinliğe taşıyacağını açıkladı. Bir diğer deyişle, kilometre kare başına 35 bin metreküp su yok olacak: 3,5 m yükseklikte ve 100 m genişlikteki bir alanın kapladığı su miktarından söz ediliyor.
Uzmanlar Avrupa’nın 2003’te yaşadığı kuraklığı hatırlatarak önümüzdeki yıllarda bu yoğunluk ve kuvvetteki kuraklıkların iki kat daha fazla yaşanacağını belirtiyor.
Öte yandan küresel ısınma artışı 1,5 derece seviyesinde kalırsa Akdeniz bölgesi yılda ortalama 3,2 ay kuraklık yaşayacak ve Avrupa’nın, bu ısınmadan Akdeniz kadar şiddetli etkilenmeyeceği belirtiliyor. Dr. Samaniego küresel ısınmanın teknik düzenlemelerle kontrol altına alınabileceğini ekleyerek en makul tedbirin, Paris Anlaşması hedeflerine uymak olduğunu hatırlatıyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180423110822.htm
  • 2. http://www.ufz.de/index.php?en=36336&webc_pm=11/2018