#

2021 Ig Nobel Ödülleri

Bilim Dalları
Etiketler

Sonbahar, bilim dünyası için daima hareketli ve heyecan verici. Ekim ayında Nobel Ödüllerinin sahiplerini bulmasından önce, Eylül ayında da bilim dünyasının “önce güldüren, sonra düşündüren” ödülleri olan Ig Nobel Ödülleri veriliyor. Normalde her yıl eylül ayı başında Harvard Üniversitesi’nin Sanders Tiyatro Sahnesi’nde düzenlenen Ig Nobel ödül töreni, son iki yıldır pandemi nedeniyle İnternet üzerinden yayınlanıyor.

Ig Nobel Ödülleri için her yıl bir tema belirleniyor. Verilen ödüller, giyilen kostümler, kullanılan aksesuarlar ve törende yer alan gösteriler de bu temaya uygun şekilde seçiliyor. Bu yıl 9 Eylül’de çevrimiçi olarak düzenlenen 31. İlk Yıllık Ig Nobel Ödülü töreninin teması ise MÜHENDİSLİK’ti. Törenin vazgeçilmez parçası olan 3 kâğıt uçak fırlatma seansının ilkiyle başlayan kutlamalarda verilen ödüller de insan dişi biçminde dişleri bulunan, kâğıttan çarklar şeklinde tasarlanmıştı. Kazananlara ödülleri, önceki yıllarda gerçek Nobel Ödüllerini kazanan bilim insanları tarafından “sanal olarak” takdim edildi.

Bu yıl ödül verilen kategoriler ve kazananlar şöyle:

Biyoloji: Kediler ve insanlar arasındaki muhtelif iletişim şekilleri olarak kabul gören normal miyavlama, mutlu miyavlama, ısrarcı miyavlama, acı acı miyavlama, şikâyet miyavlaması, mırıldama, toruldama, homurdanma, hırlama, tıslama, cırlama, uluma gibi seslerin farklı varyasyonlarını analiz eden Susanne Schötz, Robert Eklund ve Joost van de Weijer (İsveç).

Ekoloji: Farklı ülkelerdeki kaldırımlara yapışmış halde bulunan çiğnenip atılmış sakız topaklarında yaşayan farklı bakteri türlerini genetik analizle tanımlayan Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú ve Manuel Porcar (İspanya, İran).

Kimya: Sinema salonlarında film gösterimi sırasında içerideki havanın kimyasal analizini yaparak, seyircilerin vücutları tarafından üretilen kokuların filmlerdeki şiddet, cinsellik, antisosyal davranışlar, uyuşturucu kullanımı ve argo konuşmaların düzeyine dair güvenilir bir gösterge olarak kabul edilip edilemeyeceğini test eden Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer ve Jonathan Williams (Almanya, İngiltere, Yeni Zelanda, Yunanistan, Kıbrıs, Avusturya).

Ekonomi: Bir ülkenin siyasetçilerindeki obezite düzeyinin, o ülkenin yolsuzluk derecesine dair iyi bir gösterge sayılabileceğini keşfeden Pavlo Blavatskyy (Fransa).

Tıp: Cinsel ilişkide yaşanan orgazmın, burun tıkanıklığını gidermede dekonjestan (tıkanıklık giderici) ilaçlar kadar etkili olabileceğini gösteren Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert ve Ralph Hohenberger (Türkiye, Almanya, İngiltere).

 Barış: İnsanların sakal bırakmayı, suratlarına gelebilecek yumruklardan korunmak amacıyla evrimleştirdikleri hipotezini test eden Ethan Beseris, Steven Naleway ve David Carrier (ABD).

Fizik: Yayaların neden diğer yayalarla sürekli çarpışmadıklarını anlayabilmek için deneyler yürüten Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi ve Federico Toschi (Hollanda, İtalya, Tayvan, ABD).

Kinetik: Yayaların neden bazen diğer yayalarla çarpıştıklarını anlayabilmek için deneyler yürüten Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama ve Katsuhiro Nishinari (Japonta, İsviçre, İtalya).

 Entomoloji: “Denizaltı Araçlarda Hamam Böceği İstilalarının Kontrolü İçin Yeni Bir Yöntem” adlı araştırma makaleleriyle John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond ve Jay Lamdin (ABD).

Ulaştırma: Hava taşımacılığında gergedanların baş aşağı taşınmalarının daha güvenli olup olmadığını deneylerle saptayan Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry ve Robin Gleed (Namibya, Güney Afrika, Tanzanya, Zimbabve, Brezilya, İngiltere, ABD).

REFERENCES

  • 1. https://www.improbable.com/2021-ceremony/
  • 2. https://www.youtube.com/watch?v=_Rr8NxPDzBM