#

Sonunda Başka Galakside İzine Rastlandı

Bilim Dalları
Etiketler

Gökbilimciler ilk kez Samanyolu’nun dışındaki bir galakside moleküler oksijen buldular.

Oksijen, kozmosta hidrojen ve helyumdan sonra en yaygın üçüncü elementtir. Bu yüzden, gökbilimciler bir zamanlar moleküler oksijenin (O2) yıldızlar arası boşlukta yaygın olacağını düşünüyorlardı.

Gökbilimciler, moleküllerin yaydığı radyo dalga boylarını tespit eden milimetre astronomisi ve belirli moleküller tarafından emilen veya yayılan dalga boylarını aramak için spektrumu analiz eden spektroskopi yöntemlerini kullanarak tekrar tekrar oksijen aradılar. Ancak uzun süredir yapılan bu çalışmalara rağmen, şimdiye kadar hiç kimse galaksimizin ötesinde moleküler oksijen bulamamıştı.

Araştırmacılar molekülü sadece Samanyolu dahilinde, Orion Bulutsusu ve Rho Ophiuchi Bulutu içinde görmüşlerdi. Gökbilimciler, yıldızlararası O2 eksikliğinin oksijen atomları ve su moleküllerinin toz taneleri üzerinde donması sonucu oksijenin kilitlenmesinden kaynaklandığını düşünüyorlar. Orion ve Rho Ophiuchi yıldız üreten gaz ve toz bulutları olduğundan, buralarda yeni doğan parlak yıldızlardan gelen şoklar, buzu tozdan kopararak, birbirlerini bulmak ve molekül oluşturmak için oksijen atomlarını serbest bırakabiliyor.

Çin’deki Şangay Astronomi Gözlemevi’nde bir gökbilimci olan Junzhi Wang ve meslektaşları, molekülün karakteristik izini Markarian 231 adlı bir galakside buldu. Ursa Major takımyıldızında, 560 milyon ışık yılı uzakta bulunan Markarian 231, gazın süper kütleli bir kara deliğin etrafında dönerek ısındığı ve bu yüzden aşırı şekilde parladığı bir quasar içeren, bize en yakın galaksi.

Hatta, gökbilimciler Markarian 231’in merkezinde iki aktif süper kütleli karadeliğin olabileceğini ve birbirlerinin etrafında inanılmaz bir hızla döndüklerini düşünüyorlar.

Ekibin ölçümleri, hidrojene kıyasla oksijen bolluğunun Orion Bulutsusu’nda bulunandan yaklaşık 100 kat daha yüksek olduğunu gösterdi, bu nedenle galaksi aynı molekül bölme işleminin daha yoğun bir versiyonundan geçiyor olabilir.

Öte yandan, bu bulgular aynı zamanda astronomların sonuçları oksijen olarak yorumlamada haklı olduklarını doğrulamak için daha fazla gözlem yapılması gerektiği anlamına gelebilir.

Sonuçlar onaylanırsa, bu hem galaksilerdeki moleküler oksijen hem de aktif bir galaktik çekirdekten dışarı moleküler akış hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanılabilir.

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-molecular-oxygen-has-been-found-in-another-galaxy
  • 2. https://www.sciencenews.org/article/molecular-oxygen-spotted-beyond-milky-way-first-time